avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decadere propunere interogatoriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decadere propunere interogatoriu

Instanta mi-a pus in vedere sa depun interogatoriu in 5 zile de la sedinta, pentru a fi comunicat intimatei (persoana juridica) sa raspunda la urmatorul termen.
Sunt extrem de nemultumit, deoarece am fost de 3 ori, in 3 saptamani diferite la arhiva tribunalului, insa mi-a fost imposibil sa consult dosarul, deoarece se afla 'sus', la consultare de catre complet.
In aceste conditii, vreau sa fac cerere sa imi acorde mai mult timp, sa zic 10 zile, sa depun interogatoriul dupa ce voi putea consulta dosarul.
Deoarece imi pare imposibil sa depun interogatoriu fara sa consult dosarul!!
Vreau sa stiu daca e probabil ca instanta va accepta cererea mea... sau o va respinge si nu voi mai avea posibilitatea sa depun interogatoriu deloc??
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:07, 23 Octombrie 2014
puteti formula o cerere in acest sens, insa din moment ce instanta v-a pus in vedere sa depuneti interogatoriul in termen de 5 zile va sfatuiesc sa faceti acest lucru prin serviciul registratura.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Adela Maria Bratulescu, Avocat
Noi nu putem sti ce va face instanta in cazul dvs. Eu zic ca este improbabil sa va admita cererea de amanare - motivul ca nu puteti formula interogatoriul fara sa vedeti dosarul apare putin fortat pentru ca in mod normal, in calitate de parte in proces, ati primit in copie (aproape) toate actele din dosar, la vremea cand s-au depus.
Daca insa veti fi decazut din interogatoriul de peste termen, asta chiar nu pot sa anticipez... Depinde de rigoarea judecatorului, de eventuala amanare pe care o cauzati cu interogatoriul peste termen, de atitudinea partii adverse ...

Ca regula, niciodata vreme de 5 zile dupa termen, dosarul nu este disponibil public, asa ca judecatorii stiu ca pana la depunerea interogatoriului nu puteti consulta dosarul inca dinainte de a dispune sa depuneti in 5 zile. Ba mai mult, dosarul va sta la judecator cele 5 zile cat dvs. aveti sa depuneti interg., tocmai ca in ziua 6 interogatoriul sa se trimita de grefier la partea adversa, sa raspunda pana la termenul urmator ca sa nu se amae cauza aiurea.

Sincer, daca mai aveti timp si este atat de critic sa vedeti dosarul, aveti o sansa mai buna sa il vedeti cateva minute in birou la grefa, decat aveti sa vi se admita amanarea depunerii interogatoruiului.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Foarte interesant raspunsul dvs!
Nu imi sunt clare urmatoarele aspecte:

1. Cand ziceti 'Ca regula, niciodata vreme de 5 zile dupa termen, dosarul nu este disponibil public', prin 'regula' va referiti la prevederi legale explicite... sau la uzante ale instantei?

Eu nu prea am afinitate sa consider ca trebuie sa ma ghidez dupa uzante, deoarece eu le percep ca 'ii e lene dosarului sa coboare mai repede'... si nu ca ar fi o chestiune practica pt care intarzie atat!

2. Nu inteleg ce legatura are faptul ca
in ziua 6 interogatoriul sa se trimita de grefier la partea adversa
cu faptul ca dosarul va sta la judecator cele 5 zile
Poate sa trimita interogatoriul cand vrea la partea adversa... ce ii trebuie sa tina dosarul in timpul asta?

3. urmatorul termen a fost dat peste 3 saptamani.
Deci, daca in plus fata de cele 5 zile, solicit inca 5, tot mai raman 10 zile pentru intimata sa raspunda la interogatoriu (considerand ca 1 se pierde cu comunicarea)
1. Nu stiu si nu am chef sa caut sa vad daca intr-adevar termenul este prevazut in Regulamentul de functionare al instantelor. As crede ca da.
Practic vorbind, toate cele xzeci de dosare care au avut termen odata cu al dvs. trebuie sa primeasca consemnarea scrisa a celor ce s-au intamplat la termenul trecut, cum ar fi:
- incheierea de sedinta care trebuie scrisa de judecator pe baza celor intamplate, timparita, semnata, arhivata la dosar.
- arhivarea tuturor actelor depuse de parti la dosar
- dispozitiile instantei pentru termenul urmator (citatii, adrese catre experti, etc.) ce trebuie redactate + tiparite +semnate, trimise, un original si dovezile de trimitere se arhiveaza in dosar.
Pentru toate astea este nevoie de timp si de acces nemijlocit la dosar pentru judecator si grefier.

2. Dovezile de comunicare(a interogatoriului catre partea adversa) se ataseaza la dosar ("se leaga in continuare" imediat dupa actele de sedinta), la fel si exemplarul de interogator care ramane la instanta. Daca grefiera n-are dosarul, n-are unde sa le arhiveze. Nu va inchipuiti ca grefiera sta cu 3 interogatorii, 5 expertize si 20 de note scrise pe birou, asa, volante, vreme de 3 saptamani cat este termenul intre sedinte.
Atunci chiar sa vedeti cum s-ar pierde acte din dosare...

3. N-am ce sa raspund, bag seama ca este o apreciere a dvs., nu o intrebare.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stopare cercetare abuziva in teren experti+ inspector ocpi adi8165 adi8165 Am un caz de granituire in care s-o schimbat judecatorul de curand intrucat cel vechi a fost promovat in alt oras si judecatorul nou desemnat in dosar a dispus ... (vezi toată discuția)
O partea (paratul) poate interoga reclamantul / martorii intr-un proces civil, in cazul in care nu are avocat? Mihaela_12 Mihaela_12 Intr-un proces civil, partea care nu are avocat (parat) poate solicita in Fond, interogarea reclamantului sau martorilor? Daca da, care este procedura pentru ... (vezi toată discuția)
Administrarea interogatoriului suciu_diana suciu_diana Buna ziua, doar reclamantul poate sa administreze proba interogatoriului? Daca si partea parata a solicitat si a primit dreptul de a pune intrebari prin ... (vezi toată discuția)