avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare, cazier judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare, cazier judiciar

In 1999 am fost condamnat la 6 luni cu suspendare cu termen de incercare 2 ani si 6 luni,dupa care in 2002 am fost condamnat din nou la 3 milioane amenda penala(am achitat-o) ,infractiunea fiind savarsita in termenul de incercare urma sa execut pedeapsa din 1999 dar a intervenit gratierea din 2002,in 2004 am savarsit o noua infractiune dar din fericire in 2007 am fost condamnat la amenda administrativa(am achitat-o).In momentul de fata dupa 6 ani la cazier apare condamnarea din 1999 si cea din 2002 .Intrebarile mele sunt:
1-condamnarea din 2007 i-mi poate influenta reabilitarea?
2-poate interveni reabilitarea de drept sau numai prin reabilitare judecatoreasca pot avea un cazier curat?
3-reabilitarea se face pentru tot cazierul sau pentru fiecare condamnare in parte, fiecare avand un alt termen?(interesul meu principal este sa nu mai la cazier amenda din 2002)
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 18:47, 28 Mai 2009
din nou 2 raspunsuri diferite,am sa icerc sa fiu mai explicit pentru a fi inteles mai bine.in 05.1999 am fost condamnat la 6 luni cu suspendarea executarii pedepsei cu termen de incercare 2 ani si 6 luni,in septembrie 2001 savarsesc o alta infractiune (am calotorit din Italia in Franta fara se detin un document de identitate,neavand un document de identitate numai un bilet de calatorie rezervat pe numele altei persoane autoritatile franceze m-au expulzat iar autoritatile romane m-au condamnat la amenda penala pentru trecere frauduloasa a frontierei unui stat strain si uz fals ,cu toate ca cele doua state sunt in spatiu Shengen si nu au frontiera circulatia fiind libera iar biletetul de calatorie nu era fals mi-a fost dat de persoana respectiva care nu mai intentiona sa faca calatoria) si vine revocata pedeapsa din 1999,pe 4.10.2002 intervine gratiere care are efect numai asupra pedepsei din 1999 ea fiind definitiva iar pe 30.10.2002 ramane definitiva si amenda penala.In 2009 dorind sa i-mi deschid o firma constat ca nu este posibil datorita amenzii pentru fals din 2002 care este si la momentul acesta in cazier.Acum nelamuririle mele sunt TREBUIA SA INTERVINA REABILITAREA DE DREPT? daca nu DIN CE MOMENT SE CALCULEAZA TERMENUL PENTRU REABILITAREA JUDECATOREASCA?

va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
popikku, utilizator
in cazul pedepsei cu amenda, termenul de incercare este de 1 an si curge de la data ramanerii definitive a hotararii. Acum , se pune din nou problema daca prin efectul gratieii a fost inlaturata doar executarea pedepsei sau si fapta infractional, in ansamblul ei. Daca, pe langa pedeapsa principala v-au fost aplicate si unele pedepse accesorii-gratierea nu produce efecte si asupra pedepselor accesorii, decat daca legea dispune astfel, putand exista insa si gratieri prin care se sting si pedepsele complemetare. Deci, trebuie avute in vedere mai multe aspecte. Este posibil sa avem de-a face cu o gratiere totala, deoarece , in cazul condamnarii din anul 1999, v-a putut fi aplicata suspendarea conditionata a executarii pedepsei, intrucat nu avuseserati alte condamnari. Putem deci trage concluzia ca v-a fost aplicata o gratiere totala , adica pentru intreg cuantumul executarii pedepsei, si nu doar partial. Avem insa o gratiere conditionata, in urma careia dvs. ar fi trebuit sa nu mai comiteti vreo fapta antisociala. Nu ati comis-o , deoarece ,in anul 2007 v-a fost aplicata doar o amenda administrativa, ce nu se ia in calcul in aceasta poveste.
In alta ordine de idei, va amintesc faptul ca , potrivit art. 38 din C. penal roman, la stabilirea starii de recidiva ,nu se tine cont de hotararile de condamnare privitoare la: infr. savarsite in timpul minoritatii, infractiunile savarsite din culpa, infractiunile amnistiate , faptele dezincriminate. Printre aceste cauze , gratierea nu se regaseste , amnistia si gratierea fiind 2 institutii distincte ale dreptului penal, care produc efecte juridice diferite. in cazul gratierii, nu se sterge si condamnarea, ci doar este inlaturata executarea pedepsei.
Deci, putem concluziona ca pentru pedeapsa care a fost gratiata, trebuie sa stiti dca daca a avut loc o gratiere totala , daca au existat si pedepse complentare si daca odata cu gratierea s-au stins si acestea. In functie de acesti factori, veti putea sti intocmai cand anume puteai fi reabiliat -judecatoreste, in mod cert, in nici un caz n u poate fi incidenta reabilitarea de drept.
Acum , chiar daca v-am bagat poate si mai rau in ceata, pentru a simplifica lucrurile, ceea ce dvs. aveti de facut, este sa mergeti si cereti reabilitarea judecatoreasca , deoarece , indiferent de tot complexul infractional si de lucrurile care sunt sau pot fi incidente in aceasta speta, nu se va sterge nimic din cazier de la sine, de accea inca figurati cu ea in cazier. Au trecut deja 6 ani de la ramanerea definitiva a hotararii pt , pedeapsa amenzii.... mult succes.
Da, foarte..exhaustiv studentica dar..in prezenta speta este vorba cu siguranta despre o reabilitare de drept!

@popikku:
- pierzi doar cateva ore sa mergi la serviciul de caziere, un timbru de 1 leu..si o cerere (prin care soliciti sa iti fie radiata condamnarea din data...deoarece a intervenit reabilitarea de drept inca din data de..) la care anexezi dec. prin care ai fost condamnat cu suspendare . Atat!

- pierzi doua luni cel putin cu o cerere pt reabilitarea de drept dar constatata pe cale judecatoreasca...fiindca nu se poate vorbi sub nicio forma in speta ta de reabilitarea judecatoreasca! - ca sa obtii acelasi lucru!

pentru binele userului, sper sa aveti dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gratiere-dosare pe rol oltul oltul daca intervine gratierea voi fi eliberati cei condamnati definitiv la inchisoare? ce se intampla cu dosare pe rol? nimic (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)