avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata impozit 10%!!!!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata impozit 10%!!!!!!

Anum trecut am cumparat o proprietate cu suma x. Ulterior am incheiat un contract de ipoteca cu garantie imobiliara pt suma y. Neputand plati imprumutul, i-am dat proprietatea imprumutatorului printr-un contract v-c in care se specifica stingerea imprumutului si transferul proprietatii pentru suma imprumutata y. Acum notarul imi cere sa platesc 10% impozit pe diferenta de suma altfel "ma da in debite???" . Este corect sa platesc aceasta suma, tinand cont ca eu nu am realizat un profit din vanzarea casei ci am stins o ipoteca; mai pot eventual recupera ulterior aceasta suma daca se dovedeste ca nu trebuia platita?
Multumesc
"Stingerea" unei ipoteci se face, de regula, prin renuntarea creditorului la garantia imobiliara, prin plata voluntara a creantei comerciale garantate de către debitor, etc. In cazul in care plata creantei garantate nu se realizeaza voluntar de către debitor, creanta garantata se realizeaza prin vanzarea silita a imobilului ipotecat. Modalitatea pe care voi ati ales-o pentru stingerea ipotecii, respectiv o vanzare voluntara a imobilului ce constituie obiectul garantiei imobiliare in favoarea creditorului este un transfer de proprietate realizat prin procedura notariala pentru care se achita impozitul pentru venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Venitul impozabil este reprezentat de diferenta favorabila dintre valoarea de instrinare a imobilului si valoarea de baza a acesteia (valoarea de baza poate fi (i) pretul de achizitie la care a cumparat debitorul care l-a instrainat plus 5%, (ii) valoarea menţionată în act, dacă acesta a fost dobândit prin donaţie, schimb, rentă viageră, dare în plată, adjudecare, contract de întreţinere, hotărâre judecătorească plus 5%, (iii)pentru construcţiile noi, costul acestora la data realizării, dovedit prin raport de expertiză plus valoarea terenului, etc.). Daca au fost efectuate lucrări şi servicii de natură să crească valoarea de baza a imobilului, costul acestora la data efectuării acestora, trebuie dovedite prin raport de expertiză.

Oricum e bine de stiut ca nu exista in lege stabilit un tratament preferential pentru veniturile din transferul proprietatii in functie de modalitatea acestui transfer. Asadar un vanzator care vinde mai inainte de 3 ani de la data achizitiei, plateste impozit pe venitul din trasferul proprietatii. 10% se aplica doar la diferenta dintre valoarea de achizitie si cea la care s-a facut vanzarea. Daca un imobil s-a cumparat cu 50,000 RON si s-a vandut cu 80,000 RON se plateste impozit pe venitul din transferul proprietatii pentru diferenta de 27,500 RON, impozitul final fiind de 2,750 RON (adica 27,500,000 lei vechi).

Asta ca sa vedeti ca e bine ca valoarea de achizitie declarata in actele de transfer al proprietatii sa fie cea real platita cumparatorului. Foarte multe persoane, pentru o diferenta de taxare de pana la 10 milioane de lei, au preferat sa declara in actele de transfer de proprietate valoarea minimala a imobilului instrainat (cea recomandata/evaluata in tabelele notarilor).

Cred ca e nevoie ca oamenii sa invete sa se consulte inainte de a face diverse tranzactii si nu ulterior acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa (impozit) pe vanzare locuinta? ContSters740 ContSters740 In 2004 am cumparat o casa. Cateva luni mai tarziu am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara in favoarea imprumutatorului. In anul 2005 am vandut ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns!!! ContSters740 ContSters740 In 2004 am cumparat o casa. Cateva luni mai tarziu am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara in favoarea imprumutatorului. In anul 2005 am vandut ... (vezi toată discuția)
Stingerea ipotecii imobiliare Georgescu_Vasile Georgescu_Vasile Buna ziua, As dori sa adresez si eu o intrebare. Sa presupunem ca proprietarul vazator A detine un imobil si doreste sa il vanda iar in acelasi timp are ... (vezi toată discuția)