Buna ziua , am o problema legata de demisie si preaviz . Pe scurt : am semnat un contract individual de munca pe perioada determinata de 3 luni de zile in data de 23.10.2014 in care la sectiunea alte clauze e o perioda de proba de 5 zile calendaristice . In data de 25.11.2014 mi-am depus demisia ( dupa 2 zile ) aceasta mi-a fost acceptata cu preaviz. Intrebarea mea este : Din moment ce ma aflam in perioada de proba legal nu ar fi trebuit sa primesc demisia la zi ? Multumesc anticipat pt raspuns.
1. Fiind in perioada de proba nu trebuia sa demisionati (art.81 din Codul muncii) ci trebuia numai sa faceti o notificare de incetare a contractului individual de munca (CIM), asa cum spune Codul muncii:
Art. 31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
...
2. Model de notificare (incetare CIM in perioada de proba):
NOTIFICARE
privind incetarea contractului individual de munca
Domnului Administrator (Director) al Societatii ________________
Subsemnatul (a) ________________ salariatul dvs. in functia de ___________ prin prezenta va notific incetarea contractului individual de munca nr. ____ din data ________ , incepand cu data de ______, conform art. 31(3) din Codul muncii.
Data __________ Semnatuta ______________
3. Daca ati solicitat demisia trebuie sa efectuati preavizul prevazut in CIM.
1. In data de 25.11.2014 nu aveati cum sa va depuneti demisia.
2. Daca v-ati dat demisia si angajatorul a pus rezolutia cu preaviz , atunci va trebui sa efectuati preavizul. In caz contrar, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
@gabrielaC5, buna observatie, moral si exclusiv din prisma salariatului ... Doar stiti ca daca omul a scris demisie, nu il obliga nimeni pe angajator nici sa il informeze, nici sa interpreteze cererea drept notificare in peroada de proba. Codul muncii e la liber si nu este responsabil angajatorul cu instruirea salariatlior in legislatie.
Eu, ca angajator, m-as feri ca de necuratu' sa interpretez o cerere care are cuvantul demisie in ea drept altceva, ca iesie o desfacere de contract contestabila daca fac asa - am intalnit foarte multi salariati care s-au suparat rau cand nu au mai beneficat de previzul pe care il asteptau / si-l calculasera ei pana la urmatorul job.
Tot ca angajator: daca am investit in recrutare, analize medicale, instruire SSM, echipament de lucru si de protectie etc., si eu sunt multumit de om, vad morala acceptarea demisiei ca atare, cu preaviz. Macar sa am timp sa fac noua recrutare pentru inlocuitor ...
La final, tot ca angajator: si daca accept eu demisia cu preaviz, iar omul nu sta in preaviz, tot nu prea pot sa fac nimic. Cine nu vrea sa stea, nu sta, iar metoda mea sa il impiedic (eventuala desfacere disciplinara a cim dupa ditamai cercetarea disciplinara) este apa de ploaie pentru un om cautat pe piata.
Demisia
emilia31
Buna ziua,
Cazul meu este asa: intentionez sa demisionez si in contractul meu de munca sunt specificate 15 zile calendaristice pentru preaviz. Dupa ce merg cu ... (vezi toată discuția)
Preaviz
eu1983
Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract .
Cu alte ... (vezi toată discuția)
Instiintare preaviz
Oliviu22
Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta \"m-a rugat\" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu ... (vezi toată discuția)