avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia informitatii cererii de chemare in judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia informitatii cererii de chemare in judecata

Are cineva o speta cu admiterea acestei excdptii?
Este vorba de exceptia informitatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 22:38, 27 Octombrie 2014
Exista o exceptie de la regula uzitata de a se indica articolele de lege, si anume in exceptia de neconstitutionalitate nu exista nici o prevedere dupa stiinta mea cum ca partile trebuie sa indice articolul de lege, ci doar opiniile lor. Motivul este ca atunci cand se declara neconstitutionala o prevedere dintr-un cod de procedura de exemplu, toata logica similara din toate codurile de procedura sunt deasemenea neconstitutionale, si daca s-ar retine altfel, s-ar ajunge la solutii contradictorii, deci nu este necesar a se indica toate articolele de lege, ci doar logica judiciara, spre exemplu am ridicat exceptia de neconstitutionalitate a obligatiei de a trimite calea de atac la instanta care a emis solutia, pentru ca apoi sa fie inaintata la instanta superioara. Conform art. 51 din Constitutia Romaniei, petitiile se adreseaza institutiilor doar in numele petitionarului, si orice redirectionare viciaza semantura petitionarului. Concret, semantura electronica nu-si pastreaza conformitatea in cazul unei redirectionari, si apare la instanta superioara ca semnata de cealalta instanta in loc de petitionar, ceea ce e contrar art. 51 din Constitutia Romaniei
Nu, neconstitutionalitatea vizeaza anumite articole.
Se poate ca doar o parte din ele sa fie neconstitutionale iar altele sa fie constitutionale.

E posibil sa pregatesc si o exceptie de neconstitutionalitate dar daca nu imi indica pe ce text de lege isi intemeiaza cererea nu am cum.
Este un motiv in plus pentru care trebuie indicat textul de lege.

Nu am aratat insa la instanta acest aspect deocamdata...
Astept sa vad ce se va intampla...
Eu va inteleg dar va spun ca nu exista in lege asa ceva. Daca ar exista, mi-as schimba pledoaria fiindca n-as avea incotro

Puteti incerca insa tocmai fiindca judecatorii nu respecta legea conform art. 124 din Constitutia Romaniei, "judecatorii se supun numai legii", si mi-au cerut fara temei legal sa indic ce articol e neconstitutional desi e clar care sunt articolele din logica judiciara indicata, adica mi-am indicat opinia sau punctul de vedere conform legii

5. Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial

Art.29. - (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.
(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare. Odată cu încheierea de sesizare, instanţa de judecată va trimite Curţii Constituţionale şi numele părţilor din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora.
(5) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin.(1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate dogarudobra dogarudobra va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru? daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai ... (vezi toată discuția)
Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)
Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)