Buna ziua,
Acum 4 luni am inceput o renovare de amploare la un imobil P+1, plus curte, plus diverse anexe. Am contact un constructor cu care mai lucrasem cu 3 ani in urma si il stiam serios, ne-am inteles asupra pretului si conditiilor si am semnat un contract redactat de mine.
Speta:
- contractul este semnat intre 2 persoane fizice, fara martori (el nu mai are societate, deoarece a intrat in insolventa);
- principalele lui obligatii sunt:
a) sa termine renovarea pana pe 01.11.2014, altfel se obliga sa-mi achite penalizari de 0,1% pe zi la valoarea totala a contractului;
b) sa isi infiinteze o alta societate si sa-mi emita factura si chitanta pentru toti banii primiti, dar nu mai tarziu de data finalizarii lucrarii;
- toti banii i-am dat pe semnatura, si majoritatea banilor au fost achitati cu mult inainte, deoarece tot se plangea ca are nevoie de bani pentru diferite probleme; la data de 10 octombrie s-a achitat ultima transa de bani din contract, el urmand sa finalizeze lucrarile pentru care fusese platit
- pe 23 octombrie, cand mai avea cam 8-9 zile de lucru ca sa termine lucrarea, am stabilit impreuna ca pentru cateva maruntisuri facute in plus, care nu fusesera prinse in contract, sa-i mai dau inca 2000 lei. Am fost de acord, insa i-am impus sa inceapa o anumita lucrare de betonare cu care ma amana de 2 saptamani, ca sa-i dau si acei ultimi bani
- el s-a enervat, si-a luat oamenii si sculele si a plecat. I-am explicat ca nu a terminat lucrarile si trebuie sa-mi returneze niste bani, si a zis ca o sa mi-i dea el odata
Suma pe care trebuie sa mi-o dea inapoi nu este mare, in jur de 2500 lei, insa tinand cont de cat de urat m-a lasat balta fara nici macar 5 minute preaviz, fara sa-mi returnze banii, si fara sa-mi dea factura pentru banii primiti, factura de care chiar am nevoie, sunt hotarat sa fac orice este necesar pentru a-mi recupera banii si pentru a primi factura.
Eu am gasit alta echipa care sa continue lucrarea si incep munca de maine (27 octombrie).
Aceasta fiind speta, ma gandesc la 2 variante:
1. Sa-l chem sa facem proces verbal de predare a lucrarii nefinalizate, sa-i spun cat are de platit si, daca nu vrea (si sigur nu are bani sa-mi dea), sa-l actionez in instanta
2. Sa il las asa, sa las o operatiune mai putin importanta neterminata si sa-l amenint cu judecata in care ii voi cere cei 0,1% pe zi penalizari de intarziere. Valoarea contractului este de 64000 lei, deci aceste penalizari se apropie de 2000 lei lunar, ceea ce il va speria.
Nu vreau sa-i iau bani in plus, vreau doar sa-mi dea ce mi-a luat in plus si sa-mi emita factura. Insa, cunoscandu-l, cred ca cea mai buna varianta este sa-l sperii cu ceva ca sa-l fac sa-mi returneze banii luati necuvenit.
Apreciez orice sfat primit, sunt interesat si de consultanta privata, contra cost.
Multumesc.