avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune sau nu?

In urma cu cativa ani am incheiat un contract de credit negarantat pentru nevoi personale de la o banca nou lansata pe piata romaneasca si care era in cautare de clientela.
De ceva timp pentru ca din motive financiare am intarziat cu plata ratelor banca a intreprins cercetari asupra modului in care s-a obtinut creditul si a rezultat ca erau inadvertente intre situatia reala in ceea ce priveste salariul meu net lunar obtinut pe atunci si cel inscris in adeverinta de venit.
Drept urmare banca a facut plangere penala impotriva mea pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
Din declaratiile martorilor (angajati ai bancii) in momentul la care eu am contractat creditul rezulta in mod cert ca in cadrul normele de acordare a acestui tip de credit banca nu isi asuma obligatia de a verifica la ITM veridicitatea celor inscrise in adeverinta de venit.
Avand in vedere acest fapt putem considera banca instigator care a actionat cu intentie indirecta la savarsirea infractiunii de inselaciune? Daca banca a inteles sa nu verifice initial veridicitatea adeverintei de venit cum se poate adresa cu plangere penala ca a fost inselata când ea insasi a inlesnit aceasta inselaciune a carei savarsire putea sa o prevada. Mentionez ca intre timp am achitat in integralitate creditul.
Va multumesc anticipat pentru rspunsuri!
Banca nu este instigator (prin acea inactiune sau neverificare nu se poate considera ca a instigat la falsificarea actelor).
Va mai intreb ceva! Banca a vandut datoria la o firma de recuperare iar plangerea penala impotriva mea a facut-o la cateva luni dupa vânzarea datoriei. Mai era in drept sa faca plangerea impotriva mea?
Angajatorul care mi-a emis adeverinta in baza careia am luat creditul a mai emis inca o adeverinta in aceleasi conditii si a fost condamnat la pedeapsa cu amenda. Ce pedeapsa ar mai obtine dupa terminarea procesului meu unde are tot calitatea de complice?
Va multumesc!
1. cesionarea nu are legtura cu plangrea penala, este o roblema exclusiv civila de recuperare a datoriei. chiar daca datoria se recupereaza de un tert, banca ramana pagubita / victima a infractiunii si poate face si mentine plangerea (de altfel plangerea o poate face oricine are cunostinta despre savarasirea de infractiuni).
2. nu putem sti ce pendeapsa se va aplica angajatorului in al doilea caz, depinde exclusiv de datele din dosar si aprecierea procurorului / instantei. ar putea conta in sens negativ faptul ca nu este prima fapta ...
s-a pronuntat sentinta in dosarul de inselaciune. eu sunt multumit cu pedeapsa la care am fost condamnat dar angajatorul, care este celalalt coinculpat a declarat apel. nu am stiut acest lucru pana astazi când mi-a venit citatia de la curtea de apel. eu nu vreau sa ma judec mai departe . ce pot sa fac pentru a ramane sentinta asa cum a spus judecatoria in ceea ce ma priveste? Va multumesc
Daca parchetul nu a declarat apel ramaneti ca la prima instanta.

Alte discuții în legătură

Poti fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta? adelin22 adelin22 Buna ziua. Am o problema foarte mare si pana acum nimeni nu m-a putut ajuta. As incepe prin a preciza ca sunt vinovat pentru niste fapte pe care le-am savarsit ... (vezi toată discuția)
Condamnat de instanta de fond fara nici o proba acatalin43 acatalin43 Buna ziua am sa incerc sa descriu cat mai pe scurt , am fost administratorul unei societati vreme de cativa ani pana cand am renuntat la afaceri datorita ... (vezi toată discuția)
Condamnare in apel proces penal - este posibil, desi nu ma vizeaza ? unulaltul unulaltul Buna ziua! M-ar ajuta foarte mult o parere, daca ati mai intalnit situatii similare. Am fost trimis in judecata pentru infractiunea de inselaciune in forma ... (vezi toată discuția)