Am in fata o situatie cam incurcata, dupa parerea mea, si nu-i gasesc raspuns... poate ma ajutati dvs, dragi colegi de forum.
Sa incepem cu inceputul: in 2001, A si B (fara copii) ii vand lui C un apartament prin contract de v-c cu clauza de intretinere. A decedeaza in 2002 si B decedeaza in 2004; inainte de deces, B obtine un certificat de unic mostenitor de pe urma lui A. In iulie 2006, C isi intabuleaza dreptul de proprietate si vinde apartamentul lui D, al carui drept de proprietate este si el intabulat in cartea funciara.
In august 2006, dupa vanzare si intabulari, apare X, var de gradul IV al lui B (unul dintre vanzatorii intiali), care il da in judecata pe C pentru anularea CVC din 2001 si restituirea apartamentului. De asemenea, X obtine un certificat de calitate de mostenitor de pe urma lui B in decembrie 2006.
In 2009, X obtine anularea CVC din 2001, prin care C dobandise aparatamentul de la A si B (sentinta definitiva si irevocabila), pentru lipsa de consimtamant.
In 2011, se anuleaza prin instanta si CVC dintre C si D (actul din iulie 2006) - in cadrul unui proces penal avand ca parat pe notarul care a facut actul din 2001, fara citarea lui C sau D - anulare de acte subsecvente.
In 2013 varul X obtine un certificat de mostenitor in regula, in care este trecut si aparatamentul cnf sentintei civile din 2009 si isi intabuleaza dreptul de proprietate.
In 2014, X introduce o actiune in evacuare a lui D (cel care cumparase apartamentul in 2006).
Tot in 2014, D il actioneaza in instanta pe C (vanzatorul din 2006) pentru garantia contra evictiunii tertilor si ii cere restituirea pretului, daune interese si imbunatatiri aduse apartamentului. Prin actiunea introdusa, D spune ca a cunoscut inca din 2009 ca actul de proprietate din 2001 al lui C (cel care-i vanduse apartamentul) a fost anulat.
Acum... ce face C? Este dator pentru evictiunea fata de terti, dat fiind ca la data cand a vandut el apartamentul (iulie 2006) nu era nici o problema, toate judecatile aparand ulterior?
Din cate povestesc cei implicati, X a aparut pentru prima data in august 2006, dupa incheierea CVC-ului pentru care se solicita acum garantia in evictiune.
Evident, cauza tulburarii trebuie sa fie preexistenta momentului vanzarii si, implicit, asumarii garantiei pentru evictiune de catre vanzator.
Dvs. apreciati cauza tulburarii ca fiind "certificatul de calitate de mostenitor al lui X si procesele demarate de acesta".
Mie mi se pare ca acestea nu sunt decat modalitati/dovezi prin care X a reusit sa-si valorifice retroactiv dreptul de mostenitor. Asadar, in opinia mea, insusi dreptul de mostenitor recunoscut retroactiv (inca de la data deschiderii succesiunii) reprezinta veritabila "cauza" de tulburare "de jure", ce declanseaza garantia pentru evictiune in sarcina vanzatorului.
Trebuie vazute actele, coroborate datele, nu inteleg cand a obtinut X certificatul ala de calitate, ce acte de acceptare a facut el in 6 luni de la decesul mortului... Sunt multe de discutat, incepand cu calitatea lui X.