avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
In iunie 2003 sotul meu a facut imprumut la banca si a cumparat un apartament cu doua camere in valoare de 10.000 de dolari la data respectiva echivalentul a 330 de mil.lei, eu fiind doar girant (in acel moment nu eram casatoriti, dar avansul era din banii comuni). In noiembrie 2003 ne-am casatorit. Din iunie pana in noiembrie s-au platit 4 rate la banca. In ianuarie 2004 a vandut apartamentul parintilor lui si a achitat la banca 100 de milioane. In februarie 2004 a cumparat un apartament cu doua camere pe numele lui, in care locuieste tatal lui. Pe contract scrie ca e casatorit cu mine. In acest timp in apartament s-au facut investitii: gresie, faianta, centrala, termopane. Acum 4 luni am mai platit la banca inca 50 de mil. din imprumutul de 200 de milioane luat de sotul meu in iunie 2003. In acest timp am platit in fiecare luna ratele. Acest apartament valoreaza la ora actuala cel putin 30.000 de euro. Intrebarile mele sunt:
1. ce mi se cuvine mie in cazul unui partaj?
2. ar putea vinde apartamentul achizitionat in iunie 2003 fara acordul meu?
3. Presupunad ca as avea dreptul la ceva am cum sa il impiedic sa il vanda?
4. Presupund ca nu am cum sa il impiedic sa il vanda am cum demonstra ca am si eu dreptul la cota parte din apartament?
Apartamentul cumparat in 2004 face parte din bunurile comune si nu poate fi vandut fara acordul tau. Apartamentul cumparat in 2003 cand nu erati casatoriti este bun propriu al sotului asupra caruia tu ai un drept de creanta.
In cazul in care ati inceput partajul scoti un cerificat de grefa care atesta obiectul si partile intre care are loc procesul si faci notare la cartea funciara in ceea ce priveste apartamentul din 2003
Multumesc mult de lamurire ana_mica. Procesul de partaj inca nu a inceput. De aceea ma si interesez.
Intrebam daca poate vinde apartamentul din 2003 fara acordul meu si daca eu pot face ceva in cazul in care vrea sa-l vanda si noi inca suntem casatoriti.
Dvs. aveti un drept de creanta si asupra apartamentului cumparat in iunie 2003, respectiv de cand v-ati casatorit - noiembrie 2003 - ratele platite la acel apartament sunt comune, deci v-a trebui, in caz de partaj sa obtineti si o cota parte din acel apartament; apartamentul cumparat in timpul casatoriei este bun comun, dar asupra banilor obtinuti din vanzarea apartamentului parintilor lui dvs. nu aveti nici un drept, in orice caz aveti dreptul la acel apartament cumparat in iun. 2003 - in masura in care ati platit ratele in comun, ratele platite in timpul casatoriei sunt considerate ca fiind proprietate comuna a sotilor; apartamentul de 2 camere cumparat de sotul dvs. pentru tatal lui, cat erati casatoriti e bun comun. Nici unul dintre apartamente nu poate fi vandut fara acordul dvs. un avocat va poate indruma sa va aparati mai bine in caz ca simtiti ca este necesar.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori turelu turelu Sunt casatorit din anul 2004. Dupa ce s-a nascut copilul in 2005 am vandut apartamentul in care locuiam (ce a apatinut mamei mele si vandut mie prin act ... (vezi toată discuția)
Drepturi sot in caz de divort ursica ursica Sunt casatorita si impreuna cu sotul meu si cei doi copii minori locuiesc intr-un apartament din Bucuresti cumparat pe numele tatalui meu. Pentru ... (vezi toată discuția)
Partaj helena76 helena76 In 2004 am achizitionat o casă cumpărată prin Legea 10,in rate cu avans 30%,urmând ca diferenta sa se achite in 15 ani.Avansul de 30% l-am achitat făcând ... (vezi toată discuția)