avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde se incadreaza corect cheltuielile cu reparatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde se incadreaza corect cheltuielile cu reparatia acoperisului?

Buna ziua,

Imi cer scuze daca acest subiect a mai fost abordat pe forum, insa nu am gasit niciun raspuns la intrebarea pe care o am in subiectele legate de cheltuielile comune ale acoperisului blocului.

Intrebarea mea este: aceste cheltuieli se pot incadra in cadrul intretinerii lunare (respectiv in sectiunea "Alte cheltuieli" si adunate cu consumul de apa etc.) sau se incadreaza in cheltuielile efectuate din Fondul de reparatii si urmeaza a se completa acest fond?

Pe scurt, povestea este urmatoarea:
- la intretinerea de luna aceasta in sectiunea "Alte cheltuieli" a aparut o suma de 500 RON la apartamentele de pe tronsonul pe care locuim
- la defalcarea din subsol a acestor cheltuieli apare "Reparatie acoperis: 100 RON / 4 apartamente = 25 RON/apart." - rezulta ca sumele nu corespund (totalul cheltuielilor pe cele 5, nu 4 apartamente, este de 2.500 RON)
- in urma discutiei cu administratora iritata de intrebarile mele, mi s-a comunicat ca a fost inlocuit acoperisul pe tronsonul pe care locuim, ca nu trebuie sa fim anuntati in caz de reparatie a acoperisului (este situatie de urgenta) si ca totul a fost facut f repede intrucat vecinei noastre ii ploua in casa;
- nu numai ca nu am fost anuntati (pentru ca nu ne-am fi impotrivit in niciun caz - toti putem fi in aceasta situatie), insa nici macar nu am fost informati de suma la cat se ridica cheltuiala si cat revine fiecarei familii (deja a inceput furnizara energiei termice si cheltuielile sunt mai mari decat in timpul verii, fiecare familie are calcule proprii de buget lunar), plus ca vecina cu pricina de la etajul 4 are cele mai mari datorii ale blocului.

Suma despre care am vorbit la inceput a fost inclusa in cuantumul intretinerii lunare, ceea ce inseamna ca daca nu o platesc integral, lunile urmatoare se vor calcula penalizari. Intrebarea mea era daca aceasta cheltuiala poate fi inclusa in intretinere fara un anunt prealabil sau apartine Fondului de reparatii.

De asemenea, m-ar interesa:
- daca o persoana restanta are dreptul sa beneficieze de lucrari prin intermediul asociatiei de proprietari (cine garanteaza ca va plati aceasta suma daca nu-si plateste intretinerea lunara)
- care sunt documentele pe care pot sa le cer pentru a observa care este suma reala platita pentru aceasta lucrare (deviz, chitata etc.)
- cum pot contesta diferenta intre suma de plata si defalcarea acestei sume in subsolul listei
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
MariaSimonaC, utilizator
Cel mai recent răspuns: MariaSimonaC , utilizator 20:48, 5 Noiembrie 2014
1-
daca aceasta cheltuiala poate fi inclusa in intretinere fara un anunt prealabil sau apartine Fondului de reparatii.

Avand in vedere ca reparatia intereseaza partea comuna din imobil,suma poate fi recuperata ,fie din fondul de reparatii-daca este constituit si daca c/v executie acopera cota individuala,fie se impune in lista lunara de intretinere
2-
daca o persoana restanta are dreptul sa beneficieze de lucrari prin intermediul asociatiei de proprietari (cine garanteaza ca va plati aceasta suma daca nu-si plateste intretinerea lunara)

Executia de reparatii la parti comune nu este conditionata de situatia eventualelor debite ale proprietarilor-in speta fiind vorba despre partea comuna de imobil
Buna functionare a partii comune de imobil asigura protectia tuturor proprietatilor de pe tronsonul reparat nu numai a proprietatii de la ultimul nivel
In caz de neplata cote individuale intretinere,legea in vigoare prevede dreptul asociatiei de proprietari de a aplica disp L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

3--
care sunt documentele pe care pot sa le cer pentru a observa care este suma reala platita pentru aceasta lucrare (deviz, chitata etc.)

L nr 230/2007 Art. 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

In baza dispozitiei mentionate ,solicitati oficial presedintelui de asociatie sa clarifice aspectele care va suscita interesul
4-
cum pot contesta diferenta intre suma de plata si defalcarea acestei sume in subsolul listei

HG nr 1588/2007 Art. 12. — Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle pnevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obIigatii:
A. Drepturi:


c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, Ia cerere, Ia orice document al acesteia;
d) sa primeasca expIicatii cu privire Ia calculul cotei de contnibutie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste Ia presedmnteIe asociatiei de proprietari, in tenmen de 10 zile de Ia afisanea listei de plata.
Presedintebe asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda Ia contestatie In termen de 7 zile
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)
Repartizare gresita a cheltuielilor? elvisnita elvisnita Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente. Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe ... (vezi toată discuția)
bună ziua. locuiesc ... viorel 33 viorel 33 Recuperare cheltuieli reparația acoperis. Bună ziua. Locuiesc într-un imobil cu patru etaje. Un vecin de la etajul patru a depus la asociație o factura ce ... (vezi toată discuția)