avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Firma inactiva la ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Firma inactiva la ANAF

Buna ziua
Am o mare problema: socrii mei au o firma din 2005 pt. care a depus la adm. financiara anual numai declaratie ca firma nu are activitate. Acum ne-am hotarat sa incepem activitatea, si ca sa nu facem o societate noua i-am schimbat denumirea acesteia, am schimbat sediul social si am recodificat-o CAEN cu un cost de 1600 lei. Firma figura fara cod de TVA din 1.07.2009. Am mers la adm. financiara pentru a face demersurile pt. reinregistrare cod de TVA, dar aici surpriza firma figureaza inactiva la ANAF din 2009 cf. OPANAF 1167/29.05.2009. pt. reactivare mi s-a spus ca trebuie depuse declaratiile 100 si 101 incepand cu 2009, platita amenda pt. nedepunere declaratii, va veni control, apoi cerere de reactivare cf. 1847/2014. Intrebari: Trebuie sa platesc si impozitul minim retroactiv pt. perioada cat acesta a fost in vigoare ( firma neavand nicidata activitate)? Ce alte declaratii, documente mai trebuie depuse sa nu am surpriza sa mai fie ceva si apoi alta amenda ( nu s-a depus nimic niciodata, doar declaratia pe proprie raspundere ca nu a avut activitate)? Cat dureaza o astfel de procedura de reactivare? Cu codul de TVA ce se intampla? Cine solutioneaza problema eu schimband sediul social din sect. 2 in sect. 3 si am apucat sa depun si formularul 050 la adm. sect. 3, unde vine in control?
Va rog spuneti-mi ce sa fac?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 10:05, 30 Octombrie 2014
Daca nu a avut activitatea suspendata atunci societatea trebuia sa plateasca impozitul minim.

Surpriza ca societatea figureaza ca inactiva fiscal a fost doar pentru dvs. Asa functioneaza sistemul si este normal sa fie inactiva atata timp cat la administratia financiara nu s-a depus nicio declaratie. In principiu tot ce ati spus e corect.

Ar mai fi ceva amenzi de achitat dar vedeti daca puteti obtine avertisment pentru ele:

1. neachizitionare registrul unic de control - 500 lei
2. la un moment dat parca se depunea si 392 pe 0 (nu imi mai amintesc). aceasta este o declaratie informativa asa ca nu va apare in fisa de platitor si nici nu am vazut vreodata sa spuna cei de la administratie ca nu este depusa. Amenda este mare --- intre 12000 si 14000
3. In teorie la un moment dat soc. a fost platitoare de impozit pe profit (la un moment dat micro erau doar cele care aveau minim un salariat). Atunci ar fi trebuit sa luati un registu de evidenta fiscala. Nu cred sa aveti vreo problema legata de aceasta.
4. Administratorul are in acest moment cazier fiscal. Ar trebui sa il stergeti daca puneti firma pe picioare.
Multumesc mult pentru raspuns.
Nu am avut liniste si astazi am fost din nou la adm. financiara, intradevar trebuie platit impozitul minim pt. trimestrele aferente lui 2009 si 2010 atata timp cat acesta a fost in vigoare, aprox. 3200 Ron. Dar problema vine din majorarile si penalitatile rostogolite pt. acest impozit neplatit, nu mi-au spus o suma, trebuie sa depun intai declaratiile si apoi se face calculul. Din spusele unui avocat ar putea ajunge undeva la 40.000 - 50.000 ron, este oare posibi acest lucru??? Mi-au mai spus la adm. financiara ca dupa stingerea datoriilor si depunerea tuturor declaratiilor, reactivarea firmei ca urmare a depunerii cererii de reactivare poate dura si pana la 2 ani.
Ce solutii ar fi sa rezolv, cumva rezonabil aceasta problema. Socrii mei sunt persoane trecute de 65 ani, si nu au stiut ce poate genera o firma fara activitate, ei credeau ca este in regula sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu au activitate, dupa cum au fost invatati de o asa zisa contabila.
Va multumesc,
solutii --- poate insolventa.
40-50000 mi se pare exagerat. Un 4000 e mai aproape de adevar.

Totusi ar fi corect sa nu dam vina pe sfatul venit de la cineva in 2005 - 2006 care nu a anticipat ca in 2009 va fi criza si va aparea un impozit minim. La vremea respectiva s-a vorbit mult in presa scrisa si televizata de aceasta chestiune si era datoria fiecarui administrator sa ia masuri in aceasta privinta --- cel putin aceasta este parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma inactiva din 2008 plateste impozit forfetar? cristiana11 cristiana11 speta este urmatoarea firma a fost infiintata din 2007 si nu a avut niciodata activitate in 2009 odata cu impozitul forfetar s-a dorit suspendarea ei pt a ... (vezi toată discuția)
Societati suspendate. societati inactive. societati in regim derogatoriu. Magda Staicu Magda Staicu Stimati colegi, Va propun sa incercam o punere in ordine a celor trei situatii , pentru ca din cite am observat , situatia creata de og 34 in ce priveste ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva MinolaRaisa120 MinolaRaisa120 Am o micro interprindere srl , neplatitoare tva si apar ca fiind firma inactiva .Ce insemna ? Contabila mea spune ca este o eroare pt ca eu sunt neplatitoare ... (vezi toată discuția)