avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autodenunt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autodenunt

Va rog sa-mi spuneti daca pot face un autodenunt intr-un dosar care se afla la instanta de fond. Am fost cercetata intr-un dosar DIICOT, pentru mine s-a dat clasare iar pentru celalalt invinuit in cauza s-a dispus trimiterea in judecata. Faptele au fost savarsite de catre mine si toate probele si declaratiile din DUP indica clar ca eu sunt autorul faptelor. Pot face autodenuntul in fata instantei? Sau ce modalitate exista ca sa raspund pentru faptele mele si persoana care a fost trimisa in judecata sa poata fi achitata? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Cristina1974 , utilizator 17:14, 29 Octombrie 2014
Dacă pentru dvs. s-a dispus clasarea, înseamnă că nu existau probe care să vă incrimineze.Simplul fapt de a declara că vă faceți vinovată de săvârșirea unor fapte, în lipsa unui probatoriu, nu poate avea relevanță și drept urmare nu veți putea fi judecată în locul persoanei care este deja trimisă în judecată.
Dacă totuși doriți să vă autodenunțați , nu în fața instanței trebuie să faceți acest lucru, ci la organele de urmărire penală.Aveți grijă însă să nu-i puneți degeaba la muncă, acest lucru s-a putea să nu vă fie favorabil, putând exista, eventual , o inducere în eroare a organelor judiciare , infracțiune care se reține în cazul unui denunț sau plângeri mincinoase și a ticluirii unor probe. Nu pot spune cert dacă și în cazul unui autodenunț acest articol ( 268 c. penal) are aplicabilitate.
Am uitat sa mentionez ca toate probele din dosar, inclusiv declaratiile partii vatamate si ale martorilor acesteia sunt impotriva mea si reiese clar din actele dosarului ca eu sunt autorul faptelor si nu persoana trimisa in judecata.
Problema este ca eu am mers pe "nu" inca din primele declaratii si am dat o parte din vina pe celalalt invinuit in cauza (care la randul sau s-a declarat a fi autorul faptelor, luand vina asupra lui, in locul meu). Procurorul a tinut cont numai de declaratii, nu si de probe, atunci cand a intocmit rechizitoriul.
Am nevoie de un sfat despre cum as putea sa indrept situatia in asa fel incat eu sa platesc pentru faptele mele si nu cealalta persoana cercetata in cauza.
Am facut deja un autodenunt la organele de cercetare penala, insa nu am primit niciun raspuns si au trecut mai bine de 30 de zile de cand l-am trimis. Am facut si o cerere scrisa sa mi se comunice solutia sau stadiul in care se afla autodenuntul meu, insa nici la aceasta nu am primit raspuns.
De aceea intrebam daca pot trimite acelasi autodenunt si la Parchetul de pe langa instanta pe rolul careia se afla dosarul. Dosarul a trecut de camera preliminara si se afla in procedura de judecata pe fond (abia s-a stabilit termen de judecata).
Va rog sa-mi spuneti daca pe langa autodenunt mai pot trimite si alte cereri/acte,etc. ca sa pot fi chemata ca martor sau ceva de genul si sa declar in fata instantei ca eu sunt autorul faptelor.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Solicitați din nou răspuns cu prvire la stadiul în care se află autodenunțul.
Dvs. puteți face, dacă doriți, un nou autodenunț, însă, cel mai probabil va fi redirecționat către organele de cercetare penală comptente. Puteți depune și probe,dacă dețineți, pentru a convinge organele judiciare.
Pe de altă parte, inculpatul are dreptul de a propune probe astfel, probele la care faceți referire le poate propune chiar el, inclusiv proba cu martori.
Multumesc frumos pentru raspunsul promt!
Deci sa inteleg ca inculpatul are dreptul sa ma citeze ca martor! Voi trimite un autodenunt si catre tribunalul care judeca cazul, credeti ca este bine? Procurorul sef DIICOT, refuza sa-mi dea un numar de inregistrare la acest autodenunt!
In schimb am confirmarea primiri de la firma de curierat rapid, ca DIICOT au primit autodenuntul!
(Atodenuntul a fost trimis prin curierat rapid, scris olograf si semnat, cu confirmare de primire)
Va multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Cristina1974, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea cauzei pe rol in vederea punerii in discutie a schimbarii incadrarii juridice Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. in legatura cu speta de mai jos. In februarie 2010, prin ordonanta de urgenta s-a decis largirea numarului substantelor ... (vezi toată discuția)
Acte de urmarire penala ionu roman ionu roman as avea o nelamurire! ce inseamna atunci cand avocatul primeste de la procuror prin fax o hartie prin care spune ,, in respectivul dosar se efectueza acte de ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de procedura anchetei / cercetarii / urmariii penale dia22 dia22 Buna ziua Care este cursul unei anchete care incepe cu o reclamatie facuta la politie pentru distrugerea unui parbriz de masina al mamei mele, de catre ... (vezi toată discuția)