avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acte necesare pentru casatorie in penitenciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acte necesare pentru casatorie in penitenciar

buna ziua !! ce acte am nevoie pentru a ma casatorii cu prietenul meu care se afla acum in penitenciar ???
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:12, 1 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, art. 1 :
1) Persoanele condamnate au dreptul la incheierea casatoriei in penitenciar, in conditiile legii. Consimtamantul viitorilor soti este luat de catre ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, din cadrul primariei in a carei raza administrativ-teritoriala se gaseste penitenciarul.
(2) Administratia penitenciarului are obligatia de a asigura conditiile necesare incheierii casatoriei.
(3) Dupa incheierea casatoriei, sotii pot beneficia de vizita intima, timp de 48 de ore, cu acordul directorului penitenciarului.
(4) In cazul in care cei doi soti divorteaza si se recasatoresc intre ei, prevederile alin. (3) nu se aplica.
(5) In actul de casatorie, la locul incheierii casatoriei, se inscrie localitatea in a carei raza teritoriala este situat penitenciarul.
(6) Persoanele condamnate care executa pedeapsa privativa de libertate in regim semideschis sau deschis pot incheia casatoria in localitatea in care domiciliaza sau in localitatea in a carei raza teritoriala este situat penitenciarul, cu acordul directorului penitenciarului, si pot primi, in acest scop, o permisiune de iesire din penitenciar de pana la 5 zile. Consimtamantul viitorilor soti este luat de catre ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, din cadrul primariei localitatii in care se incheie casatoria.
(7) Permisiunea de iesire din penitenciar prevazuta la alin. (6) se acorda de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei prevazute la art. 98 alin. (2).

Dosarul de căsătorie, în mod uzual, cuprinde:
- Declaraţia de căsătorie semnată de viitori soţi;
- Actul de identitate original şi copie – paşaport pentru cetăţenii români cu domiciliul în
străinătate. Actul de identitate trebuie să fie valabil şi în ziua căsătoriei;
- Certificatul de naştere original şi copie;
- Certificat medical prenupţial eliberat de medicul de familie. Acest certificat este
valabil 14 zile de la data emiterii şi trebuie să aibă menţiunea expresă „se poate
căsători”;
- Declaraţie semnată de ambii soţi care să confirme că nu sunt impedimente legale
pentru încheierea căsătoriei.
- Pentru persoanele care au mai fost căsătorite, dovada desfacerii căsătoriei anterioare
(sentinţă definitivă sau certificat de divorţ) sau dovada încetării căsătoriei (certificatul
de deces al fostului soţ);
- Pentru căsătoriile mixte cetăţean român- cetăţean străin, va trebui să vă adresaţi
ofiţerului de stare civilă din localitatea unde se va înregistra căsătoria pentru a fi
consiliaţi deoarece dosarul va cuprinde o serie de înscrisuri specifice fiecărui stat
străin.
Termenul de încheiere a căsătoriei:
De la depunerea actelor, căsătoria poate fi încheiată în a zecea zi în care se include şi data
depunerii declaraţiei de căsătorie. Cu aprobarea primarului, pentru motive bine întemeiate şi
justificate cu înscrisuri doveditoare, căsătoria se poate încheia înainte de acest termen.
Locul oficierii căsătoriei:
- La sediul autorităţii publice locale – biroul de stare civilă sau spaţiul amenajat special
în acest scop.
- În afara sediului, se oficiază căsătoria cu aprobarea primarului, dacă unul din viitorii
soţi nu se poate prezenta din mtive bine întemeiate: imobilizat la pat, acasă sau în
unitatea sanitară; deţinut în penitenciar.

- Dosarele în vederea declaraţiei de căsătorie se depun în zilele lucrătoare la programul
cu publicul.
Buna ziua,as dori sa stiu ce acte sunt nevoie pentru oficializarea casatoriei cu partenerul daca se afla in penitenciar,care este procedura si unde se depun actele.?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
Llllaaaa1122, utilizator
Detalii despre acte aveți deja în răspunsul colegei, citiți cu atenție.

Găsiți și aici, în secțiunea Comentarii expert:
[ link extern ]
Pentru realizarea acestui drept condamnaţii pot cere administraţiei să asigure condiţiile necesare, să realizeze analizele medicale necesare, să înainteze autorităţilor locale cererea şi să fixeze cadrul în care se va oficia căsătoria. Pentru consumarea căsătoriei soţii pot rămâne împreună, într-o cameră separată, timp de 48 de ore, cu aprobarea conducătorului penitenciarului, fără supraveghere, în condiţii decente şi de intimitate necesare consumării căsătoriei. Pentru cei care execută pedepsele în regim deschis sau semideschis căsătoria se poate încheia în localitatea de domiciliu ori în localitatea de dispunere a penitenciarului, scop în care condamnatul se va adresa directorului aşezământului cu o cerere pentru a solicita ca vizitele medicale să fie realizate de cabinetul medical al unităţii sau de o policlinică exterioară. Demersurile necesare depunerii actelor se vor realiza cu ajutorul administraţiei, care îl va prezenta pe condamnat în faţa ofiţerului stării civile la data solicitată, de comun acord, de cei doi viitori soţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare casatorie civila in penitenciar cosminaa cosminaa ce acte imi sunt necesare pentru o casatorie civila in penitenciar si cam cat timp ar dura pana la rezolvarea dosarului si infaptuirea casatoriei?? (vezi toată discuția)
Buna ziua! doresc sa ma casatoresc la o locatie unde nici eu ... prost prost Buna ziua! doresc sa ma casatoresc la o locatie unde nici eu nici viitorul sot, nu avem domiciliul. Am sunat si am fost respinsi la starea civila, cu ... (vezi toată discuția)
Casatorie Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Dorim sa ne casatorim . Care sunt modalitatile , prin care se poate incheia , legal , aceasta casatorie? ( la notar , la primarie...? ) ... (vezi toată discuția)