avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minor

Buna ziua! As dori sa imi dati si mie un sfat in privinta pensiei de intretinere pe care fostul sot trebuie sa o achite in favoarea fiicei noastre in varsta de 14 ani! Noi suntem despartiti de 10 ani,fiica fiindu-mi incredintata ! El este obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25 la suta din venitul mediu pe economie! De mai bine de 4 ani aceasta pensie de intretinere nu a mai fost marita si acum,dupa modificarea venitului mediu pe economie am mers la tribunal pentru majorarea acesteia! Insa fostul sot a depus la dosar un certificat de nastere al unui copil in varsta de 4 ani care ii apartine si care traieste in Cipru unde traieste si fostul sot,si a cerut instantei sa i se scada valoarea pensiei de intretinere pentru fiica noastra deoarece el mai are un copil in intretinere si cere sa plateasca 33 la suta din 670 ron pentru amandoi! Mentionez ca el nu intretine si nici nu locuieste cu acel copil el separandu-se de mama copilului de mai bine de un an si acel copil neprimind nimic de la el! El lucreaza in Cipru de mai bine de 8 ani dar eu nu stiu exact unde,eu cunoscandu-i doar adresa unde el locuieste1 Ce pot face ca el sa plateasca atat cat i se cuvine fetitei mai ales ca aceasta are si probleme de vedere si costurile cresterii si educarii acesteia crescand de la an la an?! Am primit raspuns de la tribunal ca trebuie sa fac o intampinare a cererii lui de a i se scade din pensia alimentara si nu am nici cea mai mica idee cum sa o fac si bani pentru avocat nu am eu nelucrand nicaieri!!! Va rog,ma puteti ajuta?!:((
Cel mai recent răspuns: Dany32 , utilizator 22:00, 3 Noiembrie 2014
Din pacate doamna nu prea aveti ce face. Legea acorda 1/4 din venituri pentru un minor, 1/3 din venituri pentru doi minori si 1/2 din venituri pentru 3 sau mai multi minori.
Chiar daca nu sta cu cel de-al doilea minor, obligatia de a-l intretine exista la fel cum exista si pentru primul minor.Daca paratul lucreaza in strainatate fara forme legale atunci nu puteti dovedi ca beneficiaza de alte venituri iar pensia de intretinere se fixeaza la venitul minim pe economie.
Singura sansa a dvs. pentru o pensie majorata ar fi sa puteti dovedi ca are loc de munca in strainatate si ca beneficiaza de alte venituri decat cele mentionate de el.
Si chiar daca ati dovedi pensia majorata, ar trebui sa puneti in executare hotararea in Cipru, ceea ce presupune o procedura de durata si unele eforturi.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
E normal ca el sa plateasca pensie de intretinere si pentru cel de-al doilea copil dar el nu plateste nici macar un cent la cel de-al doilea copil! Si daca el traieste de mai bine de 8 ani in Cipru,are permis de conducere cipriot,masina cumparata si cine stie ce alte bunuri,deci daca el sta acolo de ce trebuie sa plateasca pensia de intretinere raportata la venitul minim pe economie aici si nu de acolo?!
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 16, 5 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.




Succes.

Asta am inteles! Ce nu inteleg este de ce nu plateste pensie de intretinere raportata la venitul minim pe economie din Cipru daca el traieste de mai bine de 8 ani acolo?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor cu domiciliul in afara tarii lilianastavarache lilianastavarache Buna ziua. eu si fostul meu sot am divortat pe teritoriul ciprului unde s-a stabilit si obligatia fostului sot , printr-o hotarare judecatoreasca , de a ... (vezi toată discuția)
Majorarea pensiei alimentare gikgika gikgika buna seara. As dori sa stiu cum se procedeaza pt majorarea pensiei alimentere pe care fostul sot ar trebui sa o plateasca pt un minor, aceasta fiind stabilita ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara. zapa zapa Ma numesc Adriana,am 29 de ani si o intrebare. Problema mea este urmatoarea:in prezent sunt in Cipru,am cunoscut pe cineva aici in urma cu 3 ani,dar nu suntem ... (vezi toată discuția)