avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Raspuns privind 0G 37/2007
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Raspuns privind 0G 37/2007

Buna ziua. Va rog un raspuns privind OG 37/2007.Pe scurt :Conducatorul auto al societatii a fost controlat in trafic de catre IGPR, politia rutiera, la diagrame.S-a intocmit un proces verbal cu amenda in valoare de 4500Ron, pentru depasirea cu doua ore a timpului de condus. Intrebarea este urmatoarea :
1. Politia are voie sa ceara diagramele la control ? din cate stiu doar ARR-ul are acest drept.
2. Firma este obligata la plata acestei amenzi ? Sau conducatorul auto pentru ca nu si-a respectat timpul de conducere?, dupa parerea mea.
Se poate contesta acest lucru?Care ar fi pasii de urmat, mi se pare inadmisibil conf. OG 37/2007 art.9 , ca, operatorul de transport rutier / intreprinderea sa plateasca prostia altuia. Ce lege contrazice aceasta ordonanta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 11:47, 29 Mai 2009
Art.2 (2) Controlul in trafic se efectueaza de catre personalul cu atributii de control din cadrul Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. si/sau de catre politisti rutieri, potrivit competentelor legale. O.G 37/2007
Unitatea este cea care se sanctioneaza, autovehicolul fiind al societatii iar soferul este angajatul acesteia.
Daca conducerea unitatii considera ca conducatorul auto a actionat, in sensul depasirii timpului de conducere, fara a avea acceptul unitatii, deci unilateral , unitatea se poate indrepta impotriva acestuia pentru recuperarea prejudiciului.
Art. 270 Codul muncii (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Sa inteleg ca, societatea trebuie sa plateasca cuntumul amenzii, si pentru a-l recupera il actioneaza in instanta pe conducatorul auto ?..
Nu se poate contesta direct, in instanta faptul ca nu este vina societatii, si nu poate plati "incapabilitate" acestuia ? mai ales, ca fapta a fost comisa in februarie, procesul verbal de contraventie fiind ascuns de catre acesta, societatea intrand in posesia lui abia acum doua zile.
De contestat se poate contesta orice, de obtinut o hatarare in sensul condamnarii soferului e mai greu.
In general se merge pe sanctionarea unitatii ,angajarea raspunderii comitentului (al angajatorului) pentru fapta prepusului (al salariatului) art. 1000 Cod civil.
Aceasta va avea un drept de regres impotriva vinovatului, pt. amenda platita, drept care se valorifica printr-o actiune in instanta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda diagrama tahograf gheo70 gheo70 Buna ziua! In urma cu putin timp am fost sanctionat contraventional cu amenda de Politia Rutiera ,fapta fiind prevazuta de OG 37/2007, art 8/1/25 si ... (vezi toată discuția)
Amenda isctr, plangere contraventionala ContSters128789 ContSters128789 Noul organism de adunat bani la buget -din amenzi, desigur, doar nu pe crestere economica- si-a intrat puternic in treaba, cu amenzi, devastatoare pentru ... (vezi toată discuția)
Recurs,are rost? bbt bbt Am depus o plangere contraventionala pentru o amenda data de politia rutiera , luata pe firma,pentru nerespectarea perioadei de odihna zilnica(OG 37/2007). ... (vezi toată discuția)