avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea nr.134/2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea nr.134/2014

Buna dimineata,

Referitor la Legea nr.134/2014, ce se intampla cu un angajat- institutie publica- care indeplineste varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Incetam de drept contractul individual de munca si apoi, daca doreste va participa la concurs pentru ocuparea postului sau, i se va incheia un alt contract pe perioada determinata si va putea ramane in continuare in activitate, cumuland pensia cu salariul.
Dar in cazul in care exista pensionar care deja are incheiat un CIM pe perioada determinata iar acesta expira in curand, cum procedam? Incheiem un alt contract pe o perioada determinata sau scoatem postul la concurs, acel pensionar avand posibilitatea sa participe?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 31 Octombrie 2014
1. Daca indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, c.i.m. inceteaza de drept.

2. Pentru ocuparea in continuare a unui nou loc de munca, va trebui sa participe la concursul organizat pentru ocuparea acestuia.

3. Orice persoana, pensionar sau nu , poate participa la concurs daca indeplineste conditiile prevazute de lege.
Se poate incheia un CIM pe perioada determinata dupa incetarea de drept?
Da, se poate incheia un astfel de c.i.m.
Deci daca am inteles bine, am doua variante:
1. Incetam de drept CIM dupa care putem incheia pensionarului un contract pe perioada determinata.
2. Incetam de drept CIM, iar pensionarul are posibilitatea de a participa la concurs.

Alegerea apartine angajatorului?
Daca se inceteaza c.i.m., atunci se organizeaza concurs pentru ca este vorba despre sectorul bugetar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre c.i.m blue191 blue191 Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M? (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare - continuare colaborare valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Va rog frumos sa mă ajutați cu explicația urmatului articol din Codul Muncii, art. 56, alin. 4) care spune următoarele: \"Pe baza unei cereri ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca jenicaprod jenicaprod Actualul contract individual de munca, poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Daca da, care este temeiul ... (vezi toată discuția)