avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carnet de munca

Buna ziua, o prietena este angajata la o firma de 2 ani si nici pana acum nu i s-a facut o carte de munca pe motiv ca nu mai sunt tipizate,dar ea a cerut verbal pana acum sa i se faca una.
Ce poate sa faca ca sa obtina cartea de munca ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:23, 28 Mai 2009
este adevarat ca o perioad nu preau au fost tiparite carti de munca, dar din cate stiu acum se cam gasesc peste tot.

Se poate interesa intai direct la Directia de munca din resedinta de judet daca au sau nu carti de munca, de acolo se cumpara de catre firme.

daca totusi nu i se va face carte de munca, la sfarsitul contrcatului va trebui sa primeasca o adevreinta de vechime de la firma, care sa ateste activitatea ei exact cum s-ar fi scrid in cartea de munca, adeverinta care trebui sa fie vizata de ITM si care poate fi trecuta de un viitor angajator in cartea de munca.
buna ziua.Am o problema,si as dori sa apelez la sfaturile dumneavoastra daca se poate.
Acum 4 luni,mai concret in data de 27 februarie m-am angajat la o firma ca ospatar.nu am semnat nici un contract,desi,am fost intrebat de nenumarate ori daca doresc un contract de munca.Evident raspunsul meu a fost afirmativ.Cu toate acestea ,nu mi s-a adus sa semnez un contract.Mentionez insa ca in ziua in care m-am anjat acolo,am semnat o cere de angajare,si am dat copie de pe diploma de bacalaureat si de pe cartea de identitate.In 16 aprilie,datorita unor "altercatii" intre mine si o persoana din firma,am decis sa plec de la firma respectiva,nesemnand insa nici o cerere de demisie.In 17 aprilie am mers sa clarific problema salariului,moment in care angajatorul mi-a pus in fata un contract individual de munca,in care eu eram titulara,si,era semnat de catre contabila,eu afland de acesta in momentul plecarii mele de la firma.mentionez ca nu mi-am primit nici pana acum salariul,am facut o sesizare la itm timisoara,dar dupa mai mult de o luna am primit raspuns de la itm ,ca administatorul firmei nu a fost in localitate si de aceea ce nu s-a putut face un control la firma respectiva.Mi se pare suspect ca nu s-a rezolvat nimic.deci,eu am un contract fals,si nici banii pe perioada muncita nu mi i-am primit.ce pot sa fac in acest caz?imi voi recupera banii?sa actionez in instanta?
ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi?
Este inradevar suspect raspunsul de la ITM, pentru ca si in situatia lipsei de la sediu a unui administrator, ei tot au dreptul si posibiliatatea sa faca controale, As zice sa faceti o sesizare mai departe la Inspectia Muncii, for superior ITM.

Pentru a putea sa va recuperati banii trebuie sa aveti dovezi ca dvs ati lucrat acolo efectiv de la o anumita data si o constatare a ITm-ulu in acest sens v-ar fi de folos.

Ce s-a intamplat cu acel contract pe care vi l-a aratat administratorul? Ati primi cumva un exemplar, ati semnat si dvs pe el cand vi l-a aratat?

Daca aveti un exemplar este util. Ati putea face si o plangere penala contabilei pentru fals in acte.

Sper sa mai primiti si alte sfaturi mai utile poate de la colegii de forum.
Aveti rabdare sa intre si alti colegi pe forum si in discutie.
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
eu am un exemplar al acelui contract.pentrtu ca angajatorul mi l-a dat inainte sa plec de acolo,considerand probabil ca angajatii din ziua de azi sunt prea simpli pentru a se complica cu instanta,cu aducerea in fata instantei niste persoane care au bani,si se cred superiori.
eu am pastrat contractul.....eu nu am semnat nimic pe el.semnatura care apare pe contrat este falsificata de catre contabila firmei,care m-a amenintat l-a un moment dat ca imi va inchide contractu cu litera I,crezand ca astfel ma poate manipula.Nu mi-e teama sa fac demersuri in instanta pentru ca stiu ca adevarul imi apartine.
Acum,in sesizarea la ITM am mentionat toate cele spuse pe forum aici,ma gandeam sa fac si o plangere penala.sincer,cam tot ce imi doresceu este sa imi recuperez banii.
ma gandeam sa mai fac o a doua sesizare la itm,dar poate pierd numai timpul

Alte discuții în legătură

Contract falsificat anisoara_d anisoara_d buna ziua.Am o problema,si as dori sa apelez la sfaturile dumneavoastra daca se poate. Acum 4 luni,mai concret in data de 27 februarie m-am angajat la o firma ... (vezi toată discuția)
Distrugere intentionata a cartii de munca crystina81 crystina81 Sant angajat la firma de distributie de 1an,nu am primit contr. de munca ,si nici nu la m semnat personal,< este semnat de patron>,nu vrea sa dea exemplar ... (vezi toată discuția)
Semnatura contabilei pe contractul meu de munca anitsirc anitsirc Buna ziua! Mi-am semnat contractul de munca in 2 exemplare, a doua zi am primit un exemplar..pe care dupa cateva zile l-am recitit si am observat ca este ... (vezi toată discuția)