avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... PFA - relatii cu strainii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

PFA - relatii cu strainii

Buna ziua.
Vreau sa lucrez ca freelance pentru o firma din SUA, ca programator. Americanii spun ca trebuie sa le trimit completat un formular (W8 BEN) pentru IRS (fiscul american), conform caruia ei ma platesc pe mine ca non-US resident. Nu-i intereseaza contract sau facturi, impunerea facandu-se numai asupra mea, in Romania. M-am documentat putin pe net si am ajuns la concluzia ca trebuie sa ma inregistrez ca PFA (fara norma de venit) in Romania. Sunt nelamurit in legatura cu modul in care se tine contabilitatea, motiv pentru care am pus intrebari pe alte forumuri dar am primit raspunsuri contradictorii (unii spun ca trebuie sa emit factura pe baza de contract, altii spun ca ajunge factura). As vrea sa stiu daca ma inregistrez ca PFA, daca pot sa incasez bani (dolari) prin banca, in conditiile impuse de americani (fara contract).
Cel mai recent răspuns: Delia Elena NEDA , Traducator autorizat 15:22, 29 Mai 2009
Florin C a scris:

Buna ziua.
Vreau sa lucrez ca freelance pentru o firma din SUA, ca programator. Americanii spun ca trebuie sa le trimit completat un formular (W8 BEN) pentru IRS (fiscul american), conform caruia ei ma platesc pe mine ca non-US resident. Nu-i intereseaza contract sau facturi, impunerea facandu-se numai asupra mea, in Romania. M-am documentat putin pe net si am ajuns la concluzia ca trebuie sa ma inregistrez ca PFA (fara norma de venit) in Romania. Sunt nelamurit in legatura cu modul in care se tine contabilitatea, motiv pentru care am pus intrebari pe alte forumuri dar am primit raspunsuri contradictorii (unii spun ca trebuie sa emit factura pe baza de contract, altii spun ca ajunge factura). As vrea sa stiu daca ma inregistrez ca PFA, daca pot sa incasez bani (dolari) prin banca, in conditiile impuse de americani (fara contract).
contabilitatea se face doar in partida simpla: Registru incasri-plati, unde se inregistreaza incasarile(venituri) si diverse plati. banii pot intra in contul deschis la banca, se transforma apoi in lei , se inreg. dif. de curs, plus-minus. daca pe ei nu-i intereseaza factura, puteti incasa pe baza de contract si puteti chiar sa emiteti factura. bineinteles ca trebuie sa va autorizati.
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Pe mine ma intereseaza daca pot sa emit factura FARA CONTRACT.
Buna ziua,
sunt traducator autorizat (profesie liberala, nu se inregistreaza decat la Adm Financ., nu si la Registru, deci nu sunt "PFA") si am si un I.I. (=intreprindere individuala).
In nici una din situatii nu sunt obligata sa inchei contract pt serviciile prestate, asa ca de fiecare data tai factura si incasez bani, SIMPLU.

Din sept 2008 nu mai exista nomenclatura de PFA, ci I.F., I.I. si P.F.
Cautati pe internet legea, nu o mai stiu acum, dar eu va recomand sa va autorizati , nu sa faceti SRL, pt ca este un sistem de contabilitate super usor si avantajos.

bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate emite chitanta, de catre o factura persoana fizica catre persoana juridica? dulap_79 dulap_79 sal, am gresit titlul scuze, as dori sa aflu va rog daca o persoana fizica este obligata prin lege conform unui contract incheiat intre: persoana fizica cu ... (vezi toată discuția)
Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Documente pentru intreprindere individuala cod 6201 mpascu mpascu buna ziua, nu am gasit prea multe detalii legat de activi, insa nu gasesc nisteraspunsuri legate de specificul activitatii mele. iar ce gasecu, nu sunt sigur ... (vezi toată discuția)