avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \\"revanzare\\" teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"revanzare" teren

In August 1999 am cumparat ( mama in numele meu ) o suprafata de 20mp din gradina vanzatorului pentru construirea unui garaj.
Pentru aceasta suprafata s-au facut acte notariale si inregistrarile de rigoare.
Intre garajul vechi ( existent deja ) si cel nou exista o diferenta de 1 m in lungime ( vezi pozele atasate ) care in momentul inceperii constructiei sa agreat cu proprietarul achizitia suprafetei respective (3.45mp) si achitarea unei sume de 2000000ROL ( lei vechi). Din pacate nu e facuta nici o chitanta de mana, la toata discutia fiind de fata vanzatorul, mama si o vecina a mamei care a decedat; insa exista notata suma si ce reprezinta in caietul unde tinea mama heltuielile cu achizitia respectiva.
Tot in acea intelegere sa hotarat ca impozitul aferent suprafetei respective sa il achitam anual proprietarului, ceea ce sa facut pentru o buna perioada de timp.
De aproximativ 7-8 ani proprietarul a decedat, si acea cota parte din impozit nu sa mai achitat ( se achita retroactiv - daca reusesc sa discut cu sotia vanzatorului sau familia acestuia ) .
Actualmente se doreste vanzarea garajului, lucru care presupune si perfectarea actelor pentru acei 3.4mp care s-au achitat la vremea respectiva,
Fiul vanzatorului nu vrea ( sau nu isi mai aduce aminte de toata discutia de la acea vreme ), astfel ca doresc sa stiu, daca nu gasesc intelegere la sotia vanzatorului ( prin recunoasterea celor intamplate sau prin stabilirea unui pret actualizat pentru surafata respectiva ) ce alte modalitati legale exista .

Daca nu am explicat corect spuneti-mi si voi reveni cu detalii.

Stima,
Catalin

Poze:
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2014
gogy, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:04, 2 Noiembrie 2014
Ati explicat bine, se intelege speta.

Daca nu va intelegeti de buna voie cu mostenitorii proprietarului, nu aveti alta solutie decat instanta, insa in instanta trebuie sa puteti proba cum ca s-au dat banii, cum ca erau pentru teren, cum ca au existat martori, cum ca mostenitorii nu vor sa vanda (daca sunt mai multi este problema), astfel incat ...nu este usor de rezolvat, iar o apreciere obiectiva asupra sanselor dvs. poate fi facuta de catre o persoana specializata doar cu hartiile in fata.

Totusi nu inteleg ce ati scris aici :
gogy a scris:
De aproximativ 7-8 ani proprietarul a decedat, si acea cota parte din impozit nu sa mai achitat ( se achita retroactiv - daca reusesc sa discut cu sotia vanzatorului sau familia acestuia ) .

Adica proprietarii (vecinii) si-au achitat impozitul pe casa /teren insa mai putin impozitul pentru acei 3,4 mp ?? Am inteles bine ? Cum vine asta ?
Pe acea bucata de 3.45mp achita impozitul proprietarul ( pe intreaga gradina ) iar noi ii plateam acestuia ( pentru 3.45mp ).
Asa sa facut o lunga perioada de timp pana cand propietarul a decedat si nu ne-am mai intalnit cu sotia acestuia si/sau copii acestuia.
Ideea e ca am fost de "buna credinta" si ceea ce am stabilit sa facut - achitarea terenului si a impozitului aferent.
Vom incerca sa luam legatura cu sotia vanzatorului si speram ca nu va fi nevoie de judecata - chiar tind sa ii achit iar cei 3.45mp de teren ( si restanta la impozit ) numai sa perfectam actele la notar astfel incat sa imi pot vinde garajul.
Pe de-o parte spuneti ca impozitul nu s-a mai achitat de cand proprietarul a decedat, pe de alta parte spuneti ca ati fost de "buna credinta" si s-a facut ce ati stabilit si ati achitat impozitul

gogy a scris:

gogy a scris:
Ideea e ca am fost de "buna credinta" si ceea ce am stabilit sa facut - achitarea terenului si a impozitului aferent.

Este destul de greu de dat solutii fara a se cunoaste exact care este situatia de fapt si de drept in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare mari2011 mari2011 va rog sa-mi spuneti daca este valabil un contract de vanzare- cumpare scris de mana acum vreo 10 ani , in prezenta martorilor, ambii parteneri[vinz, cump] ... (vezi toată discuția)
Apartament cu teren pt garaj /hărți aruncate Rydantares Rydantares Buna ziua! Am achiziționat un apartament la care am inclus pe titlul de proprietate o suprafața de 20mp denumită “teren pt garaj” . Am toate actele pt ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa si teren de la un cetatean strain casatorit in romania ContSters349969 ContSters349969 As dori sa achizitionez un imobil impreuna cu terenul de sub casa ( curtea) si o gradina in suprafata de 3500 mp de la o familie alcatuita dintr-un italian , ... (vezi toată discuția)