Buna ziua,
Nu stiu sigur daca am ales bine categoriile/subcategoriile, sper sa nu fi incurcat.
Am o problema, daca e cineva in tema si amabil sa imi raspunda si mie sau poate ma puteti indruma catre cineva care ma poate ajuta.
Sunt membru asociat (fondator) la o asociatie sportiva de tip ONG. Nu sunt eu presedinte, ci doar membru.
Din cate am inteles daca ma rerag, clubul de dizolva (nu mai este numarul minim de mebri pentru a functiona).
In acest moment presedintele clubului nu este de acord ca eu sa ma retrag, de aceea as dori sa stiu care sunt formalitatile pe care sa le intreprind sa ma retrag fara sa fie nevoie de acordul/prezenta lui (am inteles ca daca ma retrag prin cerere, unde o depun, in cazul in care o depun direct presedinteui, nu o sa am un numar de inregistrare, deci unde as putea sa o depun pentru a dovedi ca am facut respectiva cerere? Prin posta daca o trimit, poate sa sustina ca am trimis altceva decat cererea respectiva)
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
In primul rand va trebui sa consultati statutul asociatiei pentru ca ar trebui sa reglementeze procedura de retragere a membrilor si sa urmati etapele indicate. In cazul in care sunteti membru fondator, consider ca ar trebui ca Adunarea generala sa ia act de retragerea Dvs, si sa se efectueze mentiunile la judecatoria unde este inregistrata asociatia. Orice cerere ar trebui depusa la sediul asociatiei, cu nr. de inregistrare sau trimisa prin executor judecatoresc sau prin scrisoare recomandata cu valoare declarata (astfel se poate face dovada continutului trimiterii).
Succes!
Dreptul constitutional de libera asociere implica si dreptul de a te retrage dintr-o asociatie, orice intrerdictie prin Statut sau prin ceva contract este ilegala si nu poate produce efecte juridice. Cel mult poate fi un termen rezonabil de preaviz, de pana la cateva saptamani. Retragerea din calitatea de membru al unei asociatii este un act unilateral, el nu necesita aprobarea / acceptarea de catre asociatie, ci doar sa fie valabil comunciat acesteia. Daca refuza sa inregistreze notificarea de retragere, o veti trimite prin executor judecatoresc, indiferent ce prevede statutul... E problema asociatiei sa isi recruteze alt / alti membri pentru a se mentine in limita minimului legal, pentru ca legea ii acorda un termen rezonabil in care poate ramane temporar sub limita legala, asa ca nu poate invoca faptul ca plecarea Dvs. ar impine-o in ilegalitate.
Desigur e bine sa va asigurati ca asociatia va opera in Registrul Asociatiilor si Fundatilor incetarea calitatii Dvs. de membru. Daca nu o face, va trebui in extremis sa deschideti o actiune judecatoreasca pe tema asta, daca va e important sa se evidentieze prompt in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor faptul ca nu mai sunteti membru.
Am trimis prin posta demisia mea si am confirmarea de primire. Am inteles ca demisia este functionala incepand din data in care am depus cererea. As dori sa stiu in cat timp presedintele asocitaiei este obligat sa refaca statutul si daca acest lucru apare automat in Registrul Asociatiilor si fundatiilor. Daca nu face acest lucru intr-un anumit termen pot sa il actionez in instanta sau exista si o alta cale legala?
Iesire din asociatie
Radu.R
Buna ziua, doresc sa ies dintr-o asociatie (club sportiv) si presedintele nu coopereaza deloc chiar nu vrea sa faca nimic in sensul acesta. Ce optiuni am sa ... (vezi toată discuția)
Club sportiv
danilov
Sunt presedinte a unui club sportiv privat.In urma adunarii generale a membrilor fondatori am hotarat(cu acordul sau)ca unul din membrii sa se retraga din ... (vezi toată discuția)