avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Certificat de concediu medical-angajatorul nu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Certificat de concediu medical-angajatorul nu deconteaza

Buna ziua,
Medicul mi-a eliberat un Certificat de concediu medical (in continuare),pentru luna octombrie 2014,valabil de la data de 01.10-31.10.2014,pt cod indemnizatie 12.
Pe parcursul intregii luni mentionez ca m-am aflat internat in spital.
Angajatorul nu vrea sa ia in considerare acest concediu deoarece sustine ca "data acordarii" nu este corecta(31.10.2014),si ca trebuia acordat in ultima zi din luna septembrie pentru luna urmatoare.
Medicul sustine ca acest concediu este cat se poate de corect si ca se specifica pe acesta,ca la data acordarii am fost internat!
Cine are dreptate?? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 4 Noiembrie 2014
Daca totusi nu vor plati acel concediu,se poate actiona in instanta?
Medicul din spital care a eliberat concediul si medicul de familie considera ca acesta a fost eliberat corect.
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
..

Art. 47
.....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
.....

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
.....

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Prin urmare, daca angajatorul refuza sa va plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, puteti depune o sesizare, in scris, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
In urma controlului efectuat de aceasta institutie se poate dispune sanctionarea contraventionala cu amenda a angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu medical emilia1976 emilia1976 Sunt in concediu medical de o luna si jumatate cu tuberculoza si angazatorul meu spune ca CNAS nu ia virat inca bani pentru concediu, si as dori sa stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical augustin39 augustin39 am avut un concediu medical pe care adm societatii la care lucram nu mi la inregistrat...am fost am scos duplicat al concediului de la sectia unde am fost ... (vezi toată discuția)