Pe 8/01/2014 s a nascut al meu copil eram in somaj pe 03/02/2014 m am angajat si am luat supliment de insertie fara sa intru in concediu crestere copil acum sunt in pericol de dat in somaj ce drepturi m ai am pentru crestere copil .Cu respect multumesc anticipat
1. Art.25 din OUG 111/2010:
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
............
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Astfel, potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
2. Aveti grija ca pentru a primi indemnizatia de somaj va trebui sa indepliniti din nou conditiile de acordare a acesteia, intrucat art.37^1 din Legea nr.76/2002 dispune :
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.
(2) Perioadele care reprezintă stagiu de cotizare şi care au fost utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj, prevăzute la alin. (1), se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în funcţie de care se stabileşte perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj şi cuantumul acestui drept, prevăzut la art. 39.
3. Daca erati in somaj, dupa nastere, pe ce durata ati semnat c.i.m., nedeterminata sau determinata ?
1. Daca din somaj v-ati angajat cu contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata de cel mult 12 luni atunci s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, la incetarea CIM.
2. - Daca din somaj v-ati angajat cu CIM pe perioada nedeterminata atunci a incetat plata indemnizatiei de somaj.
- Pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
3. - Daca acum aveti CIM pe perioada determinata acesta va inceta de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care sunteti la acea data.
- Angajatorul nu are obligatia legala sa va prelungeasca CIM.
- Fiind beneficiar al stimulentului de insertie nu va poate inceta CIM pana la data expirarii sale decat in caz de reorganizare judiciara sau faliment.
Somaj dupa ccc
stefy01
Buna ziua
Cu o intrebare va deranjez.
In 2011, am fost angajata la o societate. In august 2011, am nascut. In data de 24.07.2014 expira condediul de ... (vezi toată discuția)