ma tot lovesc de anumite situatii in care eu si copilul meu, recunoscut de tata, trebuie sa dovedim ca suntem familie monoparentala. copilul este crescut de mine, tatal lucreaza in afara , lipsind 99% din timp , nu prea avem o relatie foarte buna de comunicare. Eu ma confrunt cu diverse situatii in care trebuie sa dovedesc ca suntem o familie monoparentala, de exemplu : din cate m-am documentat are dreptul si tatal la o luna de concediu iar noi , drept urmare, nu vom mai primi pentru o luna indemnizatia de crestere a copilului. Intrebarea mea este cum dovedesc legal , cu acte, hartii , ca suntem o familie monoparentala? As mai vrea sa stiu care este treaba si cu livretul de familie, mi se elibereaza fara o hartie prin care sa dovedesc ca minorul il cresc eu? Ce trebuie sa fac, care sunt pasii de urmat pentru a-mi definitiva actele referitoare la a dovedi din punct de vedere legal ca suntem o familie monoparentala? As mai vrea sa stiu si cum se procedeaza in cazul in care solicit custodia copilului iar tatal sa aiba doar drept de acces si relatii personale cu copilul?
Custodia copilului este comuna (exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti) cu stabilirea domiciliului la dvs, dreptul tatalui la program de relatii personale si obligatia acestuia de a contribui la cresterea si educarea copilului, fie in natura, fie in bani. Ca sa obtineti custodia exclusiva inseamna sa demonstrati instantei prin probe ca o custodie comuna cu tatal afecteaza negativ cresterea si educarea copilului.
buna ziua- introduceti o actiune in instanta prin care solicitati ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun/in exclusivitate - dupa caz.., stabilirea locuintei minorului la d-voastra, obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere... ; hotararea judecatoreasca astfel obtinuta va face dovada existentei familiei monoparentale...; in ceea ce priveste dreptul tatalui de a avea relatii personale cu minorul, nu aveti d-voastra calitate procesuala activa pentru acest capat de cerere....ci numai tatal daca d-voastra nu-i permiteti.