avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anulare act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anulare act aditional

in luna feb unui salariat i s-a marit salariu intrucat a afiramt ca a terminat facultatea si ca o sa aduca dovada in acest sens. Dar binenteles ca nu a aadus,se pare ca ni facultatea nu a terminat-o si de 2 luni se afla in concediu medical. Se poate anula actul aditional printr-o decizie?banuiesc ca ar trebui totusi o cercetare, dar e in conc medical. exista o solutie in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 29 Mai 2009
Mai inti trebuie notifcat salariatul sa prezinte intr-un termen utilș dovada stusiilor superioare cu consecinta solicitarii anulari actului aditional si a restiturii sumelor incasate pe nedrept. Daca nu da curs acesti solicitari se poate emite decizie de constare a nulitatii actului aditional
top dan a scris:

Mai inti trebuie notifcat salariatul sa prezinte intr-un termen utilș dovada stusiilor superioare cu consecinta solicitarii anulari actului aditional si a restiturii sumelor incasate pe nedrept. Daca nu da curs acesti solicitari se poate emite decizie de constare a nulitatii actului aditional


Si chiar daca salariatul se prezinta, se va incheia un proces verbal in care se vor mentiona apararile facute de salariat si motivele pentru care acestea au fost inlaturate de catre angajator, iar in baza acestuia se va emite decizia de constatare a nulitatii (temeinic justificata) care va fi inregistrata si la ITM. In cazul in care angajatorul are deja numita o comisie pentru cercetari, atunci aceea va fi cea care va face cercetarea; in situatia in care nu exista o astfel de comisie, reprezentantul legal va numi prin decizie o persoana care sa efectueze cercetarea.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
Florentina Ragalie, Consilier juridic
1. Salariatul este vinovat pantru ca "a afirmat" ca are studii superioare. Daca aceasta fapta sa ("afirmatia") este prevazuta in Regulamentul intern salariatul poate fi sanctionat de unitate cu una din masurile prevazute in Codul muncii. In caz contrar pentru ce sa-l chemi la comisia de cercetare disciplinara prealabila?
2. Angajatorul este vinovat ca a luat "afirmatia" drept document de atestare a studiilor si a intocmit actul aditional la CIM, prin care i se majora salariul.
3. Daca in actul aditional nu este scris motivul majorarii salariului nu i se poate diminua salariul.
4. Daca se insista pe intocmirea actului aditional de modificare a salariului atunci acesta trebuie semnat si de salariat.
5. Daca salariatul refuza, solutia este ca angajatorul sa-l dea in judecata pe salariat. Dar e greu de spus in instanta ca te-ai lasat pacalit.
UN act aditional reprezinta o cinventie bilaterala, decu nu puteti sa-l anulati printr-o decizie unilaterala in niciun caz, ci doar in instanta cum va spune colegul @ tudorvaleriu.

Chiar daca angajatul a mintit, sunteti in culpa ca nu ati cerut sa perzinte documentul de studii la momentul respectiv.

Pe de alta parte nicaieri nu se spune ca terminarea unei facultati obliga un angajator sa mareasca salariul unui angajat.
Salariul se coreleaza cu cerintele de studii necesare la ocuparea unui post. daca l-ati angajat fara facultate pe un post inseamna ca postul are cerinte de studii liceale.

O marire de salariu inseamna ca angajatul a fost apreciat ca fiind mai eficient in munca lui.

1. Nu a vorbit nimeni de cercetare disciplinara ci de o simpla cercetare, ca masura de precautie : ce faci spre exemplu in cazul in care emiti decizia de constatare a nulitatii actului aditional si dupa aceea vine salariatul cu o adeverinta (sau chiar cu diploma), emiti o alta decizie de anulare a celei prin care ai dispus anularea actului aditional?
2. De acord, acesta este motivul pt. care tot angajatorul isi va indrepta greseala prin emiterea deciziei despre care am facut vorbire;
3. De cand este necesar sa mentionezi in actul aditional ,,motivul" majorarii?
4. Nu insista nimeni cred pe emiterea unui nou act aditional de diminuare a salariului, ideea era ca prin decizie se anuleaza actul aditional de majorare a salariului;
5. Nefiind necesar un nou act aditional, ci doar decizia de anulare a celui de majorare, nu este nevoie nici de acordul salariatului.
Problema pe care o intrevad eu in aceasta speta este cum va demonstra angajatorul (in cazul unui litigiu) ca aceasta majorare nu ar fi avut loc in cazul in care angajatul nu ar fi terminat facultatea, daca odata cu salariul nu i s-a schimbat si incadrarea intr-un post care prevede studii superioare ...

Alte discuții în legătură

Abuz in concediere? valentin_cristian valentin_cristian Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un ... (vezi toată discuția)
Absolvent de facultate adriana totan adriana totan Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce trebuie sa faca un absolvent de facultate, sau mai bine spus, ca sa i se modifice functia si salariul, ce reguli se ... (vezi toată discuția)
Propunere modificare salariu corina_alice corina_alice Buna ziua, Angajatorul imi propune micsorarea semnificativa a salariului (50%) invocand dificultatile economice cu care se confrunta firma. Stiu ca nu se ... (vezi toată discuția)