avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anulare act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anulare act aditional

in luna feb unui salariat i s-a marit salariu intrucat a afiramt ca a terminat facultatea si ca o sa aduca dovada in acest sens. Dar binenteles ca nu a aadus,se pare ca ni facultatea nu a terminat-o si de 2 luni se afla in concediu medical. Se poate anula actul aditional printr-o decizie?banuiesc ca ar trebui totusi o cercetare, dar e in conc medical. exista o solutie in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 29 Mai 2009
Din speta nu rezulat ca s-ar fi schimbat si postul sau incadrarea ci doar salariul.
Ori in acest caz cum sa anulezi prin decizie unilaterala un act intocmit cu acordul celor 2 parti?
Eu zic ca o astfel de decizie este clar lovita de nulitate.
1. Eu stiu ca ITM nu inregistreaza acte care anuleaza alte acte.
2. Decizia de anulare a unui act se face in cazul in care acel act este semnat numai de una din parti (angajatorul), dar acesta vrea sa anuleze un act bilateral, semnat si de salariat. Deci decizia de anulare "nu se potriveste" (nu sunt jurist si m-am exprimat in termeni "laici").
3. Daca reusiti sa inregistrati la ITM o asemenea decizie de anulare (revocare) sa ne spuneti si noua. Ar fi un precedent, chiar periculos, care ar da nastere la abuzuri din partea angajatorului.
4. Angajatorul trebuie sa aiba oameni competenti in functiile detinute in unitate.
5. Raman la parerea ca numai hotararea judecatoresca poate anula actul aditional despre care s-a vorbit.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Aş vedea lucrurile cam aşa, strict pe baza afirmaţiilor din mesajul iniţial:
- aveţi, evident, o culpă pentru că nu aţi întocmit actele conform unor documente primite de la titular, aşa cum cere, de pildă, Decretul 92/1976;
- cu toate acestea, buna-credinţă (mai degrabă, naivitatea) vă este protejată, iar actul adiţional încheiat este afectat de viciul de consimţământ al dolului (din partea salariatului), ca atare este anulabil la cererea persoanei interesate;
- anularea este dispusă de instanţă, ca în cazul oricărui act juridic civil, nicidecum de una dintre părţi; în mod normal, instanţa ar decide şi restituirea sumelor primite necuvenit prin aplicarea coeficientului de ierarhizare pentru studii superioare;
- ţinând cont că salariatul a declarat un neadevăr în scopul producerii unei consecinţe juridice (mărirea salariului), avem de a face cu o infracţiune de fals în declaraţii (articolul 292 din Codul penal) - pedeapsa: închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală.

Soluţia practică a acestui caz nu e atât de simplă pe cât pare pentru că legea nu a prevăzut astfel de situaţii.
În mod firesc, ar trebui să faceţi o plângere penală, parchetul să înceapă urmărirea penală pentru fals în declaraţii, să vă constituiţi parte civilă în procesul penal şi să solicitaţi despăgubiri (restituirea sumelor primite în baza falsului).

Bănuiesc, totuşi, că nu ţineţi neapărat să vedeţi acel salariat în închisoare doar pentru v-a minţit şi prin această minciună a primit sume necuvenite - sume care nu cred că sunt atât de semnificative.

Aveţi alte opţiuni. Contează ce intenţionaţi - vreţi să-l păstraţi sau nu?
O soluţie pentru a-l păstra ar fi să-l faceţi să conştientizeze situaţia destul de delicată în care se află şi să încheiaţi un nou act adiţional prin care i s-ar micşora salariul (această micşorare ar putea fi făcută, tot prin act adiţional, şi ca urmare a schimbării postului, implicit, a felului muncii).
Adaug şi că părţile pot conveni asupra desfiinţării actului adiţional (mutuus consensus, mutuus dissensus).
Sunt doar câteva dintre opţiuni, colegii pot interveni cu altele.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
klewos, utilizator
Colegul @a-k a spus:

Aveţi alte opţiuni. Contează ce intenţionaţi - vreţi să-l păstraţi sau nu?
O soluţie pentru a-l păstra ar fi să-l faceţi să conştientizeze situaţia destul de delicată în care se află şi să încheiaţi un nou act adiţional prin care i s-ar micşora salariul (această micşorare ar putea fi făcută, tot prin act adiţional, şi ca urmare a schimbării postului, implicit, a felului muncii). Sunt doar câteva dintre opţiuni, colegii pot interveni cu altele.


Este cea mai buna solutie de rezolvare a problemei!
Evitati pierderea de timp si cheltuielile aferente.
Cred ca salariatul poate fi convins si el ca a gresit.
Modificarea salariului se poate face si fara modificarea functiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in concediere? valentin_cristian valentin_cristian Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un ... (vezi toată discuția)
Absolvent de facultate adriana totan adriana totan Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce trebuie sa faca un absolvent de facultate, sau mai bine spus, ca sa i se modifice functia si salariul, ce reguli se ... (vezi toată discuția)
Propunere modificare salariu corina_alice corina_alice Buna ziua, Angajatorul imi propune micsorarea semnificativa a salariului (50%) invocand dificultatile economice cu care se confrunta firma. Stiu ca nu se ... (vezi toată discuția)