avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari pentru o scara de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari pentru o scara de bloc

Buna seara

Dorim sa infiintam o asociatie de proprietari pe scara noastra.
Momentan scara face parte din AP a blocului care are 3 scari.

Intrebare 1: Inainte de a afisa la avizier anuntul cu convocarea pt sedinta e necesar sa iau semnaturi pt acceptul infiintarii asociatiei de proprietari?

Intrebarea 2: Daca nici la a doua sedinta nu se prezinta 50%+1 din nr proprietrarilor se mai convoaca a 3 sedinta?

Intrebarea 3: Daca nici la a 2 a sedinta (si nici la a 3 sedinta) nu se prezinta 50%+1 dintre proprietari atunci se poate infiinta asociatia daca avem 50%+1 dintre cei prezenti care voteaza pt infiintarea asociatiei?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:33, 9 Noiembrie 2014
Infiintarea unei asociatii de proprietari incepe prin constituirea unui comitet de initiativa care sa se ocupe de toate demersurile pana la achizitionarea stampilei noii asociatii.
Dar acest comitet, inainte de a sti daca si cand sunt pregatiti proprietarii pentru aceasta actiune, trebuie sa-i intrebe pe fiecare daca ar fi de acord in principiu pentru separarea de asociatia mama, sa le explice avantajele si dezavantajele.
Odata realizat acest sondaj de opinie, si daca este evident favorabil, puteti trece la fapte.

Comitetul de initiativa pregateste toata documentatia necesara, inclusiv avizul de la furnizori si pregateste preluarea soldurilor proprii de la asociatia-mama, atat debite, cat si credite.

De-abia dupa ce lucrurile sunt pregatite convocati o AG de infiintare. Semnaturile pe documentele de infiintare se pot lua atat la AG cat si ulterior, cand vine omul sa plateasca, fie la usa apartamentului, evident dupa ce i se pun la dispozitie sa citeasca statutul si acordul de asociere.
Important in tot acest demers este obtinerea acestor semnaturi de 50% + 1 ca sa puteti depune dosarul la judecatorie.
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
elga50, moderator
Multumesc de raspuns. O intrebare lamuritoare:

Este necesar 50%+1 din nr proprietarilor de pe scara sau 50%+1 din nr celor prezenti la a 2a sedinta convocata cu tema "Infiintarea AP"(prima nu a intrunit cvorumul) ?
Pentru infiintarea asociatiei, si numai in acest caz, se pot reconvoca proprietarii de doua ori, dar...... asociatia se poate infiinta numai cu acordul a 50% +1 din toti proprietarii de pe scara, indiferent la a cata convocare.

Totusi, v-am scris si mai sus, nu este importanta prezenta la AG, cat este important sa obtineti semnaturile proprietarilor pe tabelele respective in proportia de 50% +1. Si asta o puteti face si in afara celor 3 convocari, mergand din usa-n usa sau cand vin oamenii sa plateasca, la casierie.
Deobicei oamenii isi doresc infiintarea asociatiei, dar, din diferite motive, nu participa, insa semneaza in alt loc decat AG.
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
elga50, moderator
Dar care este problema de nu lecturati dvs. legislatia specifica as. proprietari, unde se prezinta pas cu pas toate informatiile cu privire la infiintarea unei asociatii de proprietari?
D-na moderator v-a raspuns la cateva intrebari - poate cele mai usoare, dar mai sunt zeci si zeci de situatii pe care, daca nu parcurgeti legislatia nu o sa stiti ce aveti de facut pentru a infiintata as. proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desprindere asociatie locatari ContSters122354 ContSters122354 am vrea sa ne desprindem de asociatia de locatari si sa infiintam una noua pe o scara sau 2 va rog sa ma indrumati ,care este demersul necesar si daca se ... (vezi toată discuția)
Divizare danuttan danuttan In cazul in care la prima sedinta extraordinara in vederea divizarii asociatiei,nu se intruneste cvorumul de 50% + 1 pentru adoptarea hotararii si stiind ca la ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala reconvocata tomasso tomasso Tabelul convocator este obligatoriu la Ad. gen. reconvocata, chiar daca a fost afisata convocarea si exista tabelul de prezenta ? Ce primeaza tabelul ... (vezi toată discuția)