avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrarea unui SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrarea unui SRL

Buna-ziua
SRL cu 3 administratori, pentru adoptarea unei decizii de votul a cator administratori este nevoie? In actul constitutiv nu se face nici o referire.
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 01:07, 30 Mai 2009
gabescu a scris:

Daca nu se spune nimic in actul constitutiv ori statutul societatii, se aplica prevederile legii nr. 31/1990, privind societatile comerciale, republicata.
In principiu, pentru a fi valabile deciziile Consiliului de administratie, aceastea trebuie sa se ia, in cazul d-voatsra., cu votul a 2 dintre cei 3.


in acest caz se supune votului majoritar?
aartist: Bazandu-ma in mod exclusiv pe precizarile dumneavostra de mai sus exista in opinia mea 2 posibile interpretari:
O interpretare stricta in baza art. 75 si conforma cu modul implicit de administrare a SRL-urile prin care administratorii sunt independenti in activitatea lor avand puteri depline de decizie. Aceasta cu atat mai mult cu cat nu exista o "stipulatie contrara" explicita.
O interpretare contextuala in baza art. 76 al. (1) datorita stipulatiei "consiliul de administratie este format din 3 membri numiti de asociatul unic pt. 4 ani" care desi utilizeaza in mod gresit notiunea de consiliu de administratie sugereaza un organ colectiv de conducere a carui decizii se iau in unanimitate. Acest lucru este intarit de prevederea privitoare la desemnarea unui inlocuitor a administratorului absent ceea ce sugereaza ca nu se pot lua decizii decat in prezenta tuturor celor 3 membrii si deci in unanimitate.

In opinia mea ultima varianta este cea corecta deoarece altfel cele doua stipulatii amintite, referitore la consiliul de administratie si la inlocuitor, devin inutile iar conform unui principiu de drept prevederile unui act juridic trebuie interpretate in sensul in care ele produc efecte juridice si nu in sensul in care sunt inutile.

Tin sa precizez ca simpla utilizare a denumirii de "consiliu de administratie" la SRL-uri in lipsa unor precizari clare privind organizarea si functionarea acestuia nu ne indreptateste sa facem apel la prevederile specifice SA-urilor deoarece acolo rolul administratorului este si acela de mandat reprezentare a actionarului in baza numarului de actiuni detinute lucru care aici nu este justificat mai ales ca este vorba de un asociat unic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde scrie cati administratori pot fi intr-un srl robert-alex robert-alex Am si eu o mare rugaminte.Am cautat pe tot netul si in toate legile posibile despre firme.As dori sa aflu si eu unde gasesc textul de lege in care se ... (vezi toată discuția)
Srl-4 asociati Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Am aderat acum 1 luna intr-un srl in care suntem 4 asociati, avand 25% si functia de administrator fiecare dintre noi.Datorita faptului ca ... (vezi toată discuția)
Consiliu de administratie - presedinte ContSters22096 ContSters22096 Consiliul de Administratie trebuie sa aiba in mod obligatoriu un presedinte? daca nu a fost numit prin actul constitutiv ce se intampla? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)