avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau testament ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau testament ?

Buna ziua .Poate cineva ma ajuta sa inteleg ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie, socrii mei au 3 fii unul dinte ei a decedat in anul 2010 socrul meu a decedat in anul 2013 soacra fiind in viata avind o pensie foarte mica in blocul unde locueste nu se mai distribuie agent termic deoarece sunt numai 2 familii care nu au centrala termica adica ea si alta familie tot cu venit mic avind si o pensie de urmas de 430 lei nu reuseste sasi achite datoriile catre asociatia de locatari un fiu detine un apartament cu 3 camere si care nu doreste sa o ia pe batrina la dinsul mentionez ca batrina mama are 86 de ani nepotii nu au un servici stabil sunt mai mult plecati din tara atunci ne am gindit sa o luam la noi dupa ce am luat batrina dintr-un judet am adus-o in judetul unde locuim si avem servici nepotii dorind ei sa aiba grija de batrina in schimbul donatiei bunului pe care dinsa il va detine nu ca nu am fi de acord dar nu prea vad cum poate fi posibil ne avind un servici stabil nici in tara si nici in afara tarii se descurca cum pote luna asta intr-o tara apoi in alta etc etc acum cind am luat batrina la noi nu vor sa auda de dezbaterea mesei succesorale zicind ca ai lasam pe drumuri sau ca nu sunt deacord acum, ce acte putem face in asa fel sa nu poata fi atacate mai tarziu in instanta sa poata dona batrina sau sa faca testament ?celui care are grija ei si totodata sa nu fie prea costisitoare sa poata fi valabile si pe perioada vietii ei adica sa si o reprezinte in caz ca ceilalti se razgindesc dar sa fie valabile si dupa moartea ei si sa nu poata fi atacate in instanta? va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 12:25, 7 Noiembrie 2014
copii sunt mostenitori rezervatari, deci au o parte fixa pe care o mostenesc la decesul mamei, un testament poate doar da unuia ceva peste cota legala.....donatia se va raporta la mostenire in cazul deschiderii ei deci aceeasi poveste, singura cale este o vanzare cu drept de uzufruct sau contract de intretinere.....vorbiti cu un notar. oricum si acele acte pot fi atacate de ceilatit copii in instanta.....orice act poate fi atacat, sansele de castig depind de probele aduse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea dreptului de proprietate nelupintea nelupintea Buna ziua. Ma confrunt cu o problema delicata, sper sa ma poata ajuta cineva. Am avut grija de o batrina care din pacate a decedat pe neasteptate, nu am ... (vezi toată discuția)
Donatie/vanzare-cumparare sau testament Adyna2010 Adyna2010 Buna ziua, Suntem intr-o situatie delicata si ne-ar prinde tare bine un sfat. Sotul meu a construit o casa in curtea bunicilor,acestia vor sa imparta ... (vezi toată discuția)
Mostenire Am trei copii din care doi sunt plecati si nu au grije de mine,al treilea ma ingrijeste. Ce acte de mostenire pot sa-i fac in asa fel in cit dupa moartea mea ... (vezi toată discuția)