avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare in contabilitate, justificare si deducere ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare in contabilitate, justificare si deducere plati catre persoane fizice prin transfer bancar si alte modalitati

In primul rand, bine v-am gasit! Sper sa gasesc la voi raspunsurile pe care le caut. ca in alta parte nu le-am gasit din pacate.

Detin un site prin intermediul caruia membrii pot castiga bani reali ori premii prin diverse modalitati: concursuri, cumparaturi online etc. Banii vin de la niste firme cu care am contract si sunt virati la mine in cont si din acesti bani fac plati mai departe membrilor site-ului.

Intrebarile mele sunt:
1. Ca SRL cum poti inregistra aceste plati catre persoane fizice in contabilitate pentru a le deduce?
2. Cum as putea deduce plati facute prin PayPal sau prin vouchere cadou cumparate de mine de la diverse magazine online pe numele membrilor?

Astept cu mare interes raspunsurle dvs.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 19:43, 11 Noiembrie 2014
Da, e o problema spinoasa din pricina rigiditatii cu care ANAF (in interesul lui) interpreteaza calitatea de document justificativ al unui inscris. Desi s-a trecut la facturarea electronica, lipsa chitantierelor cu numar special si comert online, unii inca mai au reticente in a considera un extras de online banking ca fiind valid....
In ce priveste speta d-voastra, sumele platite se incadreaza la cheltuieli de publicitate (acordare de recompense pentru un anumit comportament al consumatorilor). DIn punct de vedere fiscal sunt deductibile integral cu conditia sa puteti demonstra economicitatea si validitatea lor.
Ar trebui sa aveti lunar, in spatele decontului de plati catre persoanele fizice, o decizie a administratorului privind autorizarea efectuarii de premieri, conditiile premierilor si a campaniilor (pentru a dovedi caracterul nearbitrar al platilor)
Deasemenea, voucherele cadou se pot deduce daca puteti demonstra ca sunt cheltuieli efectuate in scopul remunerarii clientilor fideli etc. Totul este sa aveti proceduri autorizate de conducere ( decizii interne, note, regulamente de premiere, listele de castigatori, termenele exacte de plata, durata campaniei etc) Ideea e sa se poata identifica in mod foarte clar cine e premiat, cu ce acte s-a facut plata/trimiterea, in ce temei si asa mai departe.
In Pay Pal v-as sfatui sa aveti cont de firma (nu cel personal) din care sa faceti platile. Incarcarea contului de PayPal pe firma sa se faca dintr-un cont bancar apartinand tot firmei. Altfel nu puteti deduce sumele.
Multumesc pentru raspuns.

Platile prin transfer bancar corespund cu contabilitatea interna a site-ului (fiecare plata se inregistreaza cu un ID unic ce contine numele beneficiarului, codul iban al acestuia si suma). Aceasta corelare nu este de ajuns pentru a justifica acele plati? Fiecare plata bancara va contine in descriere informatiile platii de pe site.

In cazul Pay Pal, din cate stiu se poate face plata direct din contul bancar prin intermediul cardului bancar daca nu exista sume disponibile in cont. E ok daca se face plata direct din cont? Platile din Pay Pal pot in descriere sa contina informatiile platii ca in cazul tranferului bancar direct, informatie care ar aprea si in extrasul de cont.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
CODE21, utilizator
Nu, trebuie sa poti demonstra ca d-l Gigel care a castigat un voucher de 100 lei nu e acelasi Gigel - prietenul cu care iesiti in fiecare seara la bere ( exagerez, fireste, pentru exemplificare). Trebuie exclusa din documente orice posibilitate de fraudare sau deturnare de fonduri din firma. In caz contrar ANAF are voie sa le considere dividende mascate si sa va aplice la toate sumele 16% impozit pe dividend plus 16 % impozit pe profit. Pentru a face acest lucru, platile care se efectueaza catre parteneri cu care nu aveti contract trebuiesc motivate corespunzator. (am precizat in postul anterior prin ce documente: decizie de organizare eveniment/concurs, termeni de desfasurare, durata promotiei, modalitate de desemnare a castigatorilor, listele de castigatori etc)

cat despre PayPal, el trebuie privit ca un cont bancar ca oricare altul. Aveti extras iar viramentele dintre paypal si contul bancar al firmei sunt contabilizate ca viramente interne. Dar trebuie sa fie pe firma, nu persoana fizica. (ca si contul bancar obisnuit). Cu acel cont de paypal veti plati clientii firmei si veti achizitiona lucruri pentru firma, nu pentru uz personal. (altfel, cunoasteti regula: dividend mascat)
Multumesc pentru raspuns, insa nu inteleg cum niste documente eliberate de administratorul fimei pot demonstra unde se duc banii. Cand ai un numar mare de plati facute catre un numar mare de membri diferiti, Spre exemplu, daca ai facut 10000 de plati bancare catre 10000 de membrii diferiti, mai poate crede ANAF-ul ca platile sunt dividende mascate?
Sa stiti ca in cadrul ANAF exista un birou de asistenta contribuabil, care ar trebui sa furnizeze informatii corecte si sfaturi legale. Oricum d-voastra ar trebui sa aveti un contabil care sa va spuna aceste lucruri.
Si pentru linistea d-voastra, sa stiti ca nici expertii (chiar platiti) nu's asa de experti...si nu din vina lor, ci din interpretarile abuzive facute de ANAF. Dealtfel e chiar zilele acestea un scandal "pe tapet" in care patronatele din Romania sunt satule si denunta abuzurile ANAF, cu legea in mana.
Contabilii, cand suspecteaza astfel de posibile abuzuri, inainte de aplicarea unui tratament fiscal intr-o speta nereglementata complet (cum e cazul d-voastra) solicita un raspuns OFICIAL in scris din partea ANAF cu privire la respectiva situatie. Mai ales ca fiecare judet interpreteaza legea cum vrea el...
Sfat: depuneti la registratura ANAF o cerere de raspuns cu privire la lista completa de documente pe care trebuie sa o detineti pentru ca respectivele plati sa fie deductibile fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzari prin moneybokers si paypal - inregistrarea lor in contabilitate. Haotik Haotik Deci am contract cu moneybokers, ambele conturi sunt facute cu datele firmei si pe firma. O sa va dau foarte concret exemplu cu banii care intra si cu ... (vezi toată discuția)
Firecredit și paypal Rozmberk Rozmberk Bună avocatnet.ro! Dețin un magazin online pe platforma storenvy.com, iar în noiembrie 2016 în urma unei tranzacții un client mi-a deschis dispută pe ... (vezi toată discuția)
Contabilitate plati prin paypal într-un pfa alex92alex alex92alex Buna ziua, am de gând să-mi deschid un PFA pentru mini business-ul meu in marketingul afiliat. Am insa o nedumerire și anume: compania cu care o să ... (vezi toată discuția)