avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de arenda.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de arenda.

Buna ziua.

Sunt mostenitorul unui teren arabil de 4,8 ha (mostenit de la tatal meu) dat in arenda pe baza legii nr.16/1994, contractul fiind semnat de catre mama mea in aprilie 2008 pe o perioada de 10 ani. Arendasul si-a respectat angajamentul contractual an de an. Doresc sa reziliez acest contract pentru a putea sa exploatez eu personal terenul (de preferat printr-un proiect european). Cum trebuie sa procedez? Am castig de cauza?

Va multumesc anticipat.
Tanase
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
tanase123, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 19:50, 11 Noiembrie 2014
adema1980

Mama, care a semnat contractul, mai traieste?

Da, mama traieste.

trandafir2 a scris:

Da, cf = carte funciara.

In plus, dvs. ca mostenitor aveti actele facute si la cartea funciara, adica figurati acolo cu dreptul de proprietate? (sunt aspecte importante in eventualitatea in care doriti denuntarea anticipata a contractului de arendare).

Eu am un titlu de proprietate (noiembrie 1995) in care se atesta ca tatal meu si fratele lui, ca si mostenitorii bunicului, primesc dreptul de proprietate a 9,6 ha impreuna. Acest pamant nu a fost inca impartit intre mostenitori. Nici mostenitorii bunicului, nici mostenitorii tatalui meu. Unde pot afla cu exactitate daca este inscris in cartea funciara?

Multumesc pentru raspunsuri!
tanase123, utilizator
tanase123 a scris:
Unde pot afla cu exactitate daca este inscris in cartea funciara?

Extras de informare de la cartea funciara. Acolo se vede proprietarul, sarcinile, etc
Din ce spuneti ..dvs. personal nu prea aveti calitatea de proprietar cu drepturi depline.
Din cate am citit pe internet, extrasul de carte funciară pentru informare, se poate solicita la un birou notarial sau la biroul de carte funciară din cadrul oficiului teritorial competent. Cum este afectata rezilierea in cazul in care contractul de arendare este sau nu inscris la cartea funciara? Si cum este afectat contractul in cazul in care trec terenul pe numele meu (dezbatere succesorala)?
tanase123, utilizator
tanase123 a scris:
Cum este afectata rezilierea in cazul in care contractul de arendare este sau nu inscris la cartea funciara?

Daca contractul de arendare este inscris la cartea funciara atunci este opozabil tertilor (adica altor persoane in afara de subiectii care sunt parte in contract), si anume prin intermediul publicitatii imobiliare.

tanase123 a scris:
Si cum este afectat contractul in cazul in care trec terenul pe numele meu (dezbatere succesorala)?

Este afectat intrucat este un contract pe perioada determinata si este si normal ca partea care este interesata (arenadsul) poate cere (si pe buna dreptate) ducerea la final a contractului, atata vreme cat si-a indeplinit obligatiile contractuale, a respectat publicitatea (prin inscrierea la cf), si-a facut un plan de afacere pe termen lung si poate pe buna dreptate sa ceara despagubiri pentru rezilierea inainte de termen din motive care nu-i sunt imputabile.
Dvs. trebuie sa fiti constient ca atunci cand mosteniti un patrimoniu primiti atat drepturi de pe urma defunctului, cat si obligatiile pe care acesta si le-a asumat (de exemplu datorii sau obligatii in executarea unor contracte), etc etc . In fine, in anumite conditii (chichite avocatesti) se poate rezilia contractul dar nu este o regula sau o garantie ca veti castiga in instanta.

Multumesc frumos pentru raspunsurile concise pe care mi le-ati dat. Am acum o imagine mai clara a situatiei.

Alte discuții în legătură

Valabilitate contract arenda si legalitate insusire subventie arlandh arlandh :Buna dimineata! Tatal meu a decedat in anul 2001. Mostenire: 8,55 ha teren arabil si 0,74 ha pasune. Mostenitori: eu si mama. Nu am efectuat succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arenda giovanni72 giovanni72 tatal meu detine un teren arabil in propietate si a inputernicit pe cineva cu procura sa arendeze terenul unei societati comerciale. Inputernicitul avind ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda reziliat. arendasul primeste in continuare subventia rolex rolex Un contract de arenda a fost reziliat iar notificarea s-a facut prin executorul judecatoresc conform clauzelor contractuale. Desi Primaria la care este arondat ... (vezi toată discuția)