avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM si pregatirea profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM si pregatirea profesionala

se poate incheia un contract indiv de munca pe o functie inferioara pregatirii profesionale ?
de ex inginer confectioner - angajat ca si confectioner
de ex . biolog angajat ca si vanzator
o pers cu 2 facultati la activ a mers sa se angajeze pe un post de vanzator si a fost refuzat pe motiv ca " aveti studii superioare , nu va pot da salariu minim 600 tr sa va dau 1200 "?
si daca totusi daca ar fi primit postul , care ar fi fost problema ?
art 3 alin 3 din codul muncii spune ca nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie , oricare ar fi aceasta"
si apoi salariul nu-l primesti pe "diploma" , il primesti pe munca efectiva

exista norme interne , sau ale comunitatii europene care sa interzica acest lucru?

stiu ca la concedieri colective , de ex , sau necorespundere profesionala , tr sa-i oferi un alt loc de munca "corespunzator pregatirii profesionale " dar la incheierea initiala a CIM?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 17:23, 29 Mai 2009
Este o situatie despre care am mai auzit si refuzul angajarii pe acest temei este absolut nejustificat.

Daca angajez o persoana pe postul de confectioner, post care solicita sa zicem stdii profesionale, salariul angajatului va tine cont de studiile pe care le-am prevazut pentru acel post, nu obliga nicio lege sa dau salariu minim de studii superioare pentru ca omul meu are totusi o facultate. Inclusiv la CIM se va atasa actul de studii necesare postului adica cel de studii medii.

Eu nu am auzit de alte reglementari in acest sens.
Este vorba probabil doar de retinerile pe care le are un angajator de a angaja o persoana supracalificata p[entru un post.
Atata vreme cat d-voastra acceptati sa lucrati pe un post inferior pregatirii d-voastra nu exista lege care sa va impiedice nici pe d-voastra nici pe angajator.
Problema sta in aceea ca in situatia expusa de d-voastra. motivul real al refuzului angajatorului este ca este convins ca este doar un loc de munca pasager, drept urmare veti fi dezinteresata de indeplire sarcinilor de serviciu.
in conditiile actuale oricine ar lucra orice numai sa aiba de unde primi un salariu
Persoana cu studii superioare, daca simte ca refuzul este chiar numai pentru ca angajatorul se teme ca va fi obligat la a da salariu mai mare, si ca altfel ar s-ar bucura sa aiba pe acel om in firma, poate sa ii explice frumos si diplomatic ca nu are aceasta obligatie, nu?
Nu exista o interdictie in acest sens. Atata timp cat acceptati sa lucrati pe un post inferior pregatirii Dvs nu exista lege care sa va impiedice nici pe Dvs nici pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua salarizare conf contr colectiv de munca gabi v gabi v Art. 40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati: a) muncitori: 1. necalificati = 1, 2. ... (vezi toată discuția)
Salarizare studii superioare Angajatorul este obligat sa salarizeze personalul cu studii superioare potrivit acestor sudii? Am absolvit o facultate la 2 ani de la angajare. Nu are profilul ... (vezi toată discuția)
Angajare in functie de studii ContSters68274 ContSters68274 Buna-ziua! Am terminat facultatea si m-am angajat la o fabrica pe un post care necesita studii medii.Se poate face ceva ca sa beneficiez de un salariu cuvenit ... (vezi toată discuția)