avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire internationala de copii verso existenta unei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire internationala de copii verso existenta unei hotarari judecatoresti definitive pronuntata in Romania

Cazul este la modul ca exista un proces de rapire internationala de copii care inca nu s-a judecat si intre timp s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva prin care s-a stabilit domiciliul minorului la persoana care are calitate de parata in procesul cu rapirea internationala.

Nu am intalnit niciun caz similar pe asa ceva.
Daca are cineva jurisprudenta similara strict pe hotarare definitiva verso inapoire copil pe calea actiunii rapirii internationale l-as ruga sa o posteze.

Dupa parerea mea, in mod indubitabil ar trebui sa se aiba in vedere hotararea judecatoreasca pronuntata de instanta de apel care a schimbat radical rezultatul de la prima instanta.

Adica inainte de apel cel care a formulat cererea de rapire castigase in prima instanta, iar in apel a pierdut.

Procesul fiind pe legea veche, hotararea este supusa si recursului.Inca nu s-a declarat recurs.

Deci, exista o hotarare definitiva dar care este supusa recursului.

Ar putea instanta sesizata cu rapirea internationala sa dispuna inapoierea copilului in strainatate sau nu?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:51, 15 Noiembrie 2014
Stabilirea locuintei minorului nu are relevanta asupra drepturilor, cum este si cazul de fata, ce decurg din modul de exercitare a autoritatii parintesti.
Astfel, daca minorul X are locuinta stabilita la domiciliul parintelui Y, acesta din urma nu poate parasi tara impreuna cu minorul fara acordul celuilalt parinte, referitor la noul cod civil.
Exceptia o constituie cazul in care celalalt parinte este decazut total ori partial din drepturi, pe noul cod, iar pe vechiul cod parintelui Y ia fost incredintat minorul spre crestere si educare.
Stabilirea domiciliului minorului era anterior stabilit la partea potrivnica pana la momentul intoarcerii rezultatului in instanta de apel.
In apel s-a schimbat situatia juridica.
Hotararea este supusa insa recursului pe vechea lege si procesul pe rapire inca se poate judeca.

Nu am intalnit nicio situatie de acest fel, nici o judecata similara si desi consider ca minorul nu ar mai trebui dus in strainatate legea poate sa fie altfel....

Detalii pe cazul cu rapirea internationala de copii o aveti la acest linc:


www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului parintelui unde s-a dispus de instanta domiciliul minorului in strainatate.mutarea parintelui respectiv la alta adresa. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In speta, instanta a stabilit domiciliul minorului la un parinte in strainatate si acel parinte si-a schimbat domiciliul intre timp mutandu-se in alt oras. Nu ... (vezi toată discuția)