avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu munca

sunt data in judecata de un fost salariat ( a lucrat pana in 2008). Acum imi cere plata orelor suplimentare. Are ore suplimentare. Ce e de facut in cazul asta?exista un nr limita de ore pe care pot sa i le platesc?cum poate dovedi el ca a lucrat suplimentar. probl. e ca pe santierul unde lucra nu se facea condica de p[rezenta. ce ma sfatuiti.Mul;tumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:52, 29 Mai 2009
parerea mea este sa nu se ajunga in cazul acela.Mai bine remunerati-l daca stiti ca poate demonstra.Si acum pe buna dreptate. Nu cred ca este cineva care ar aceepta sa munceasca degeaba , in conditiile in care suntem si ne traim existenta!.
Stimate user:
Citez din Codul Muncii:
Art. 117.
(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 118.
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, după caz.
De aici deducem ca ar trebui sa existe un acord EXPRES al salariatului, si deci o SOLICITARE a angajatorului sa efectueze salariatul aceste ore suplimentare. Neexistand aceste doua cerinte.... cererea salariatului ar fi oarecum... nesustinuta B-)
Apoi, presupunand ca aceste conditii sunt indeplinite,
Art. 119.
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
Art. 120.
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Si de aici, deducem, ca ar trebui sa existe o solicitare a salariatului pentru ore libere pe care angajatorul sa nu o poata onora.
Mai departe, deduceti dvs.
@pakos :bow:
.. cu un jurist bun...poate are sanse..
Daca ati fost atent la ce a scris colega @pakos, sunteti salvat!

"Si de aici, deducem, ca ar trebui sa existe o solicitare a salariatului pentru ore libere pe care angajatorul sa nu o poata onora.
Mai departe, deduceti dvs."


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

45 de ore in loc de 40 andreivancea andreivancea Incepand cu luna mai ni s-a impus( nu ne-a intrebat nimeni daca suntem sau nu de acord ) sa lucram 45 de ore pe saptamana desi in contract scrie negru pe alb ... (vezi toată discuția)
Efectuare ore suplimentare mopy mopy conform legislatiei orele suplimentare se pot efectua pe o perioada de 4 luni fara a depasi insa media saptamanala de 48 ore. In CCM se pot negocia perioade de ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in deplasare razv_bor_1981 razv_bor_1981 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta in legatura cu nelamurire a mea mai veche : eu lucrez ca reprezentant medical intr-o companie farmaceutica ... potae ... (vezi toată discuția)