Buna , am vazut site-ul dumneavoastra si pagina de facebook si asi dori sa vad daca ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns .
In data de 11.10.2014 la ora 02:20 am fost oprit de catre agentii de politie , care nu mi-au cerut prezentarea sau actele masinii, ci sa ma dau jos si sa suflu in etilotest, rezultatul fiind 0.72 in aer , in 5 minute eram la spital unde mi.a fost luata o singura proba de sange.
Am baut cam mult in seara aceea , am inceput pe la 9 sa beau : bere 5% cam 500 ml , Alcool 40% din ce am vazut cand am ajuns acasa ar fi intre 150 ml si 500 ml , si cam 150ml de vin 14%.
Am condus 20 de km cam intr-o ora , era ceata densa si nu am faruri de ceata , si am mai stat cam o jumatate de ora in oras pana sa fiu oprit .
Doi dintre prieteni au dat declaratii ca am baut doar un pahar de tarie si unul de bere , mie nu mi s-au luat declaratii doar am semnat cateva foi.
Agentul care ma oprise mi-a spus chiar inainte sa ies din sectie ca ar fi mai bine daca asi plati 140 de lei , acum nu stiu sigur pentru ce , pentru sange ,sau pentru recalculare.
La mine am declaratie in care apar numele parintilor si mai am dovada care e bifata la : fara drept de conducere .
Acum a trecut o luna si nu am primit nimic de la poltie , am lasat 3 numere pentru contact si nimic .
Daca ajunge la parchet sau judecatorie si primesc 3 luni suspendare , suspendarea incepe de pe data de 11.10.2014 nu ? Aceasta fiind ziua in care am ramas fara permis.
Asi vrea sa stiu :
de ce dureaza asa de mult pana sa imi vina acasa amenda?
cand incep zilele de suspendare ?
pana sa inceapa procesul pot cere de la politie un drept de circulatie?
daca circul acum cu masina ce se intampla ?
permisul in baza lor de date inca e valabil ?
pot circula si daca sunt oprit sa le spun ca nu tin actele in masina si ca le-am uitat acasa si sa imi dea amenda ?
daca sunt in afara tarii , in italia pot sa circul cu masina atata timp cat acasa nu mi-a venit nimic?
Ce va spus de la politie este adevarat, in ipoteza in care instanta va condamna la amenda penala si stabileste de ex. 20 de lei suma corespunzatoare unei zile amenda, si va da de ex: 200 zile-amenda, rezulta 20*200=4000 lei amenda penala.
In cazul amenzii penale, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, daca cu rea credinta nu o executati.
Minim amenda penala posibila in cazul dvs este de 1800 lei.
Permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
ART. 61*)c.p.
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului. (2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
#M3
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
#B (4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani; c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).
#CIN
*) Conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 (#M3), în cazul amenzilor stabilite definitiv sub imperiul Codului penal din 1969, aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile se face prin compararea amenzii aplicate cu suma ce rezultă din prevederile art. 61 alin. (2) şi (4) din Codul penal, prin utilizarea unui cuantum de referinţă pentru o zi-amendă în sumă de 150 lei.
ok...
Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului
In cat timp pot plati amenda ? trebuie neaparat dupa incheierea procesului sau imi da ceva timp ?
In 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii trebuie platita. Exista posibilitatea sa se faca o cerere prin care sa se esaloneze plata amenzii pe o perioada de cel mult 2 ani, in rate lunare.
Acum dvs trebuie sa intelegeti ca nu e deloc sigur ca veti fi condamnat la amenda penala, este doar o posibilitate, oricum trebuie sa stiiti ca permisul se anuleaza in aceasta situatie.