avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical, concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical, concediu de odihna

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
prin contractul de munca am 42 de zile de concediu de odihna (CO).
- in 2012 am avut 20 zile de concediu de boala (CB) pentru boala obisnuita. apoi am avut 20 zile CO si din septembrie am avut CB cu cod de indemnizatie nr. 14 (neoplazie) pana la sfarsitul anului.
- in 2013 am avut CB cu cod de indemnizatie nr. 14 tot anul.
- in 2014 am avut CB cu cod de indemnizatie nr. 14 pana la sfarsitul lunii februarie. Am reinceput serviciul, mi s-a spus ca am 8 zile restante din 2012. mi-am mai luat inca 8 zile de CB pentru gripa. De la compartimentul Personal mi s-a spus ca pentru anul 2014 am dreptul la TOT concediul de odihna, chiar daca am avut si zile de CB.

Iata nelamurirea mea: de ce in 2012 am avut dreptul la 28 de zile CO (20 zile luate in 2012 si 8 zile restante luate in 2014) iar in 2014 mi se spune ca am dreptul la concediul de odihna integral (pentru anul 2014), chiar daca am avut si zile de CO ? nu ar trebui sa fie la fel si pentru 2012 ?
daca da, ce pot face ?
multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
JulianDoe, utilizator
Cel mai recent răspuns: JulianDoe , utilizator 19:06, 12 Noiembrie 2014
Lucrati in sectorul bugetar sau privat?
lucrez in sectorul bugetar (Serviciul de Ambulanta)
Atat pentru 2012 , cat si pentru 2014 , chiar daca ati avut concediu medical , aveti dreptul la intreg concedu de odihna prevazut de c.i.m. sau actul de numire in functie.

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Detalii gasiti si aici
[ link extern ]
multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co corespunzator anului 2012, obligata sa-l uzez in 2013 si platit corespunzator unei 1/2 de norma-acum sunt si in pensie de gradul iii Angela_b1260 Angela_b1260 Buna ziua Am cateva nelamuriri legate de CO-ul meu neuzat si va rog sa ma ajutati: Incepand cu 01.02 2012- pana la 31.07. 2013 am fost in ... (vezi toată discuția)
Calcul co oniga_ioana82 oniga_ioana82 Buna ziua, Cine ar putea sa-mi ofere cateva informatii in legatura cu calcularea CO in fuctie de timpul lucrat? am inteles ca se iau in considerare ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu andrei.and andrei.and buna seara imi cer scuze de deranj ma puteti ajuta cu o problema ??? .. cu un calcul pentru concediu ... sa va explic am lucrat SC XXX SRL din data de ... (vezi toată discuția)