Sunt fost angajat a unei firme de stat,actualmente in faliment .Am solicitat la sediul firmei adeverinta cu vechimea si sporurile pe care le-am avut in firma respectiva pentru a duce adeverinta la casa de pensii .
Mi sa cerut o taxa de 90 lei pentru ami elibera adeverinta .Este legal sa imi perceapa aceea taxa ?
Va multumesc!
Cand ati achitat suma de 90 lei, ati primit chitanta de la casieria societatii ? Daca raspunsul este "DA", trebuie vazut pe chitanta daca scrie, in baza carui act normativ au primit aceasta suma. Angajatori sunt obligati sa elibereze documente angajatului, din care sa rezulte perioada lucrata, salariul si sporurile care rezulta din statele de salarii aferente perioadei lucrate. Daca societatea este in faliment, poate lichidatorul percepe aceasta taxa ? Cu toate ca nu vad rostul acestei taxe !
Nu, nu este legal. Dimpotriva, angajatorul are obligatia sa va elibereze acest act, conform Codului Muncii. In caz contrar, acesta poate raspunde contraventional.
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.