avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul Muncii ,contract de munca,demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul Muncii ,contract de munca,demisie

Sunt fost angajat a unei firme de stat,actualmente in faliment .Am solicitat la sediul firmei adeverinta cu vechimea si sporurile pe care le-am avut in firma respectiva pentru a duce adeverinta la casa de pensii .
Mi sa cerut o taxa de 90 lei pentru ami elibera adeverinta .Este legal sa imi perceapa aceea taxa ?
Va multumesc!

Astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:45, 30 Mai 2009
Cand ati achitat suma de 90 lei, ati primit chitanta de la casieria societatii ? Daca raspunsul este "DA", trebuie vazut pe chitanta daca scrie, in baza carui act normativ au primit aceasta suma. Angajatori sunt obligati sa elibereze documente angajatului, din care sa rezulte perioada lucrata, salariul si sporurile care rezulta din statele de salarii aferente perioadei lucrate. Daca societatea este in faliment, poate lichidatorul percepe aceasta taxa ? Cu toate ca nu vad rostul acestei taxe !
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Nu, nu este legal. Dimpotriva, angajatorul are obligatia sa va elibereze acest act, conform Codului Muncii. In caz contrar, acesta poate raspunde contraventional.
Iata ce spune Codul muncii:

Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pt recalculare pensie lotuss lotuss Buna ziua Am lucrat la chimopar si am cerut adeverinta pt. sporurile primite pentru a-mi recalcula pensia. Mi s-a spus ca nu mi se da decit daca o cer prin ... (vezi toată discuția)
Urgent-adeverinta salariat chirita-alina chirita-alina Buna ziua! Am avut un contract de munca, perioada determinata care s-a incheiat la 1 august 2010. In momentul de fata sunt preluata in plata de casa de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)