Buna ziua Am lucrat la chimopar si am cerut adeverinta pt. sporurile primite pentru a-mi recalcula pensia. Mi s-a spus ca nu mi se da decit daca o cer prin proces.Va rog sa-mi spuneti care este Legea in baza careia institutia este obligata sa-mi elibereze adeverinta.Multumesc
Buna ziua,
Conform at.5(3)din OUG nr.4/2005, sporurile care nu sunt inscrise in carnetele de munca se dovedesc prin adeverinte eliberate de angajatori.
Unitatea la care a-ti lucrat este obligata sa va elibereze adeverintele cu sporurile ce vi s-au acordat conform prevederilor legale din perioada respectiva, in caz contrar va puteti adresa instantei.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.