Sunt PFA de curand si am o intrebare: cum se stabilesc amenzile in cazul unui control? Sunt niste sume fixe stabilite prin lege? Exista si amenzi procentuale (aplicate la valoarea facturilor)?
Sa va explic exact cum stau lucrurile: la finalul actiunii organul de control intocmeste un act (un proces verbal), unde, daca e cazul, se stabileste o amenda in valoare de X lei. Mai departe sunt doua situatii:
-o situatie este aceea cand intr-un termen (de obicei 48 de ore) se poate achita jumatate din minimul amenzii si cu asta s-a terminat. Exemplu: ati fost amendata cu 1000 de lei, dar minimul si maximul prevazut de legiuitor este de la 100 la 5000 de lei. Achitati in 48 de ore 50 de lei.
-alta situatie este aceea in care legiuitorul mentioneaza expres ca nu se poate plati jumatate din minim, adica ati fost amendata cu 1000 de lei, apai 1000 platiti.
Toate cele ce v-am spus (si mai sunt!) trebuie sa fie trecute in procesul verbal, altfel existand posibilitatea ca actul de control sa fie la randul lui ,,controlat" de instanta si sa fie declarat nul.
Ce v-am spus eu aici sunt chestii general valabile, dar o opinie pertinenta o poate emite doar un avocat care are in fata toate datele, inclusiv procesul verbal.