avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neplatita

Sotia mea are un copil din prima casatorie , un minor de 14 ani , care locuieste cu noi. Din luna ianuarie l-a dat in judecata pe tatal bilogic pentru marirea pensiei alimentare conform salariului minim . In afara de acest proces a depus plingere la procuratura pentru ca tatal biologic refuza sa plateasca. Pensia a fost stabilita de instanta la suma de 166.5 ron dar nu este platita. Tatal biologic lucreaza in germabia de mai multi ani. La plingerile formulate procuratura a raspuns ca " tatal nu plateste dar nu din rea vointa ci pentru ca nu are de unde " si nu a luat nicio masura legala impotriva tatalui biologic. Ce trebuie sa facem in legatura cu aceste "masuri" ale procurorilor ? Cui sa ne adresam pentru ca cineva sa aplice legea in ceea ce priveste drepturile minorului.
Am uitat sa mentionez ca acest tata nu-si cunoaste copilul si nici copilul pe el. In 14 ani nu l-a vazut decit o data ,acum vreo 4 ani.
Eu am dorit sa infiez copilul dar m-am lovit de refuzul tatalui biologic . Am vrut sa incepem un proces de decadere din drepturile parintesti a tatalui dar am fost sfatuiti (de un judecator) sa nu continuam caci nu avem nicio sansa. Pe de alta parte eu ma ocup de intretinerea copilului , sotia neavid servici de peste doi ani, dar nimeni nu-mi recunoaste vreun drept ( instanta sau procuratura) . Ce putem face pentru ca acest copil sa beneficieze de drepturile pe care i le garanteaza Constitutia Romaniei ?
Cel mai recent răspuns: cerneamihaita , utilizator 19:16, 17 Noiembrie 2014
dupa ce obtineti o hotarare prin care instanta sa-l oblige la plata pensiei, atunci dvs puteti legaliza hotararea si puteti apela la un executor judecatoresc, s-o puna in executare urmand sa-i execute silit bunurile mobile/imobile si/sau poprire pe conturi...in functie de suma ce trebuie recuperata.
eu nu cred ca ar fi asa de greu sa decada din drepturile parintesti acest tata care refuza sa-si vada copilul si refuza sa-i achite pensie...mai ales daca aveti probe. Este un tata care nu doreste sa aiba nici o legatura cu copilul, mai poate cineva sa-l numeasca "tata"?
din pacate nu ai ce sa executi la acest individ. nu are nimic pe numele lui. munceste in germania si nu stim unde . dati-mi oidee , va rog !
ati discutat cu cei de la DGASP despre eventuala decadere din drepturi a tatalui? caci ei sunt cei care pot incepe aceasta actiune
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.



De vreme ce a fost exprimata manifestarea de vointa in acest sens, nu mai poate exista o noua pozitie procesuala.


Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.


Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin amanarea aplicarii pedepsei , legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Hotararea poate fi pusa in executare in strainatate.


Solicitati majorarea pensiei de intretinere.




Succes.
ce parere aveti cu privire la decaderea din drepturi ? avem vreo sansa , in conditiile in care ,repet , tatal biologic nu-si cunoaste copilul , nevazindu-l de 14 ani , adica exact virsta minorului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi parintesti Luminida Luminida Buna ziua! M-am casatorit acum 5 ani ,sotia mea are un copil dintro relatie anterioara.Respectivul tata a recunoscut copilul doar in certificatul de ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac? andra_30_tm andra_30_tm Buna, Sunt divortata de 12 ani ,si am un baiat de 13 ani ,si asi dorii sa il trec pe numele meu de fata. Tatal baiatului nu imi plateste pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti Evghenia Evghenia Buna ziua. Ma numesc Evghenia am divortat si am cistigat copilul dar cu custodie comuna , tatal a fost obligat sa plateasca o suma de intretinere in favoarea ... (vezi toată discuția)