avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculare vechime pt pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculare vechime pt pensionare

Am lucrat la C.A.P. cand eram minora.Nu mi se reconsidera vechimea din acest motiv? Adica nu contributie,dar vechime in munca.Am lucrat de la 13 la 18 ani in CAP.Stiu ca in timpul lui Ceausescu copiii sub 16 ani lucrau 4 sau 6 ore si erau platiti la intreg.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 13:49, 17 Noiembrie 2014
ART. 7/Legea 10/1972 (fostul cod al muncii
Începînd cu vîrsta de 16 ani, fiecare persoană aptă de muncă poate să desfăşoare, pînă la vîrsta de pensionare, o muncă utilă societăţii, care să-i asigure mijloacele de existenţă şi de dezvoltare spirituală. Încadrarea în munci temporare se poate face şi de la vîrsta de 14 ani, iar în unităţile industriale de la vîrsta de 15 ani, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorilor, dar numai pentru munci potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele lor. Cel în cauză are dreptul şi îndatorirea să-şi continue studiile pentru absolvirea învăţămîntului general obligatoriu. Unităţile care au încadrat în muncă tineri în vîrstă de 14 - 16 ani au obligaţia să-i sprijine în vederea continuării învăţămîntului general obligatoriu".

Fata de cele de mai sus, puteati desfasuta activitatea de la 14 ani intrucat activitatea prestata ca membru cooperator era considerata temporala.

In acest sens, puteti solicita casei de pensii stabilirea calculului timpului util la pensie, conf prevederilor Art 17 alin (3) din Legea 263/2010 - Legea pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! mama mea a lucrat la c. a. p. în perioada comunista ... Ene M Ene M Bună ziua! Mama mea a lucrat la C. A. P. în perioada comunista de la vârsta de 13-14 ani. Are adeverința de la Primăria Draganesti- Prahova cu 15 ani ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii steluta2002 steluta2002 Buna ziua , In 2001 pe cand aveam 17 ani m-am angajat la o companie de confectii textile . Am lucrat fara carte de munca pana in 2003 pana cand angajatorul ... (vezi toată discuția)
Acordul parintilor pavellevap pavellevap buna ziua eu atat inainte dar si dupa varsta de 14 ani am lucrat la CAP, si pe 4 ani mi s a eliberat de Casa de pensii document care atesta ca am ca stagiu ... (vezi toată discuția)