Bună ziua!
Mama mea a lucrat la C. A. P. în perioada comunista de la vârsta de 13-14 ani. Are adeverința de la Primăria Draganesti- Prahova cu 15 ani lucrați și normele realizate în fiecare an. În anul 2019, la vârsta legala de pesionare, a depus cerere de prietenionare, dar a fost respinsa cumotivarea ca are doar 13 ani vechime. A făcut contestație la decizie la Casa de Pensii Prahova și a primit răspuns ca doi ani sunt sub vârstă legala de a lucra. Ce se poate face ca și cei doi ani care sunt lucrați dar sub vârstă legala sa poată fi asimilați ca vechime în munca și sa poată beneficia de pensie?
Dacă este nevoie va pot transmite și documente.
Mulțumesc!
Legea 10/1072
art. 7
Începînd cu vîrsta de 16 ani, fiecare persoana apta de munca şi care nu urmează cursurile unei şcoli este datoare sa desfăşoare, pînă la vîrsta de pensionare, o munca utila societăţii, care să-i asigure mijloace de existenta şi de dezvoltare spirituală. Încadrarea în munci temporale se poate face şi de la vîrsta de 14 ani, iar în unităţi industriale, de la vîrsta de 15 ani, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorilor, dar numai pentru munci potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile şi cunoştinţele lor. Cel în cauza are dreptul şi îndatorirea să-şi continue studiile pentru absolvirea învăţămîntului general obligatoriu. Unităţile care au încadrat în munca tineri în vîrsta de 14-16 ani au obligaţia să-i sprijine în vederea continuării învăţămîntului general obligatoriu.
Prin urmare, la dosarul mamei dvs trebuia sa exista încuviinţarea părinţilor sau a tutorilor pentru a presta munca.
Bună ziua!
Mama mea are acum 63 ani, iar părinții dumneaei nu mai trăiesc. Cum as putea sa rezolv problema cu acordul parintilor pentru ca a lucrat la Cap de la vârsta de 13-14 ani. Are terminate 8 clase.
Mulțumesc!
Dreptul muncii
steluta2002
Buna ziua ,
In 2001 pe cand aveam 17 ani m-am angajat la o companie de confectii textile .
Am lucrat fara carte de munca pana in 2003 pana cand angajatorul ... (vezi toată discuția)