avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere

Buna ziua,
Sunt divortata si am un copil in varsta de 16 ani pentru care fostul meu sot platea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, suma de 1000 lei /luna cu titlu de pensie de intretinere. Incepand cu aceasta luna, m-a anuntat ca si-a schimbat locul de munca si, conform noului venit, imi va plati 450 lei/luna, deschizand si un proces in instanta pentru diminuarea pensiei. Mentionez ca fostul meu sot mai plateste o pensie de intretinere pentru un copil din alta casnicie, iar suma de 1000 lei/luna pe luna a platit-o de bunavoie, nu prin executare silita. Va rog sa imi spuneti daca este corect sa plateasca 450 lei daca exista o hotarare pentru 1000 lei si ce anume pot face pentru a obtine in continuare aceasta suma pentru copil. Daca in urma procesului pentru diminuarea pensiei se stabileste suma de 450 lei si eu intre timp primesc 1000 lei, trebuie sa returnez diferenta si in ce conditii?
Multumesc anticipat.
In cazul in care i-a fost modificat salariul, poate cere diminuarea platii pensiei de intretinere. In ceea ce priveste data de la care veti veti primi diminuata pensia de intretinere, instanta va fi cea care stabileste. Poate sa fie data introducerii cererii sau data raminerii definitive a acestei hotarari. Pina atunci trebuie sa primiti cat a fost inainte.
Asa ma gandeam si eu. Numai ca el spune ca nu mai are de unde, salariul de acum este mai putin de jumatate din cel avut cand imi platea 1000 lei/luna. Legea prevede ceva in situatii de genul acesta? Nu as dori sa beneficiez de niste bani pe care ulterior sa trebuiasca sa ii returnez.
Multumesc.
De aceea a cerut diminuarea pensiei pt ca n-o mai poate plati, veniturile nu ii mai permit. Posibil ca nici sa nu va dea 1000 de lei, ci sa platesca dupa cum poate, urmand sa compensati ulterior.
Daca se admite reducerea pensiei, se admite de la data depunertii actiunii DACA asa a fost cerut, verificati cererea.
Prion urmare, oricat primiti in timpul procesului, veti compensa retroactiv pana la data cererii in instanta. E cazul cel mai intalnit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare roberta17 roberta17 Am obtinut majorarea pensiei alimentare in luna iulie de la 450 ron la 900 ron,fostul sot fiind stabilit in State.El refuza sa-mi plateasca suma majorata si ... (vezi toată discuția)
Micsorare pensie alimentara cristi.a cristi.a Buna ziua, Va rog sa ma ajutati la interpretarea solutiei: Solutia pe scurt: Admite cererea . Dispune reducerea pensiei de întreţinere stabilită în ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere marilenabaiko marilenabaiko La calculul pensiei de intretinere se ia in considerare si norma de hrana ? (vezi toată discuția)