Daca faceti apel sau cereti pe cale separata depinde de ce anume ati cerut, privitor la cheltuieli, in fond.
Am primit cota de 1/3 din mostenire si vreau sa recuperez 2/3 din taxa de timbru si din onorarul de avocat pe care le-am achitat, si pe care le-am cerut conform cotelor pe timpul procesului si in concluzii, aproximativ 4500 RON.
Ma intereseaza in special timbrarea, deoarece trebuie sa depun apelul numai pentru suma de mai sus.
Nu prea avem dispozitii exprese, aveti varianta de a plati la valoare, a plati la jumatate din fond sau a astepta regularizarea... neplacut.
As merge pe prima varianta.
Art. 23. - (1) Cererile pentru exercitarea apelului impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 50% din:
a) taxa datorata pentru cererea sau actiunea neevaluabila in bani, solutionata de prima instanta, dar nu mai putin de 20 lei;
b) taxa datorata la suma contestata, in cazul cererilor si actiunilor evaluabile in bani, dar nu mai putin de 20 lei
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit pe net urmatoarele:
Ordinul MJ nr. 760/C/1999, care stabileste urmatoarele: "De asemenea, nu se timbreaza: cererile de indreptare a erorilor materiale, tranzactiile intervenite intre parti in cursul procesului civil, cererile accesorii privind cheltuielile de judecata, precum si cererile pentru exercitarea cailor de atac in astfel de situatii".
Nu voi timbra invocand acest ordin lasand la aprecierea instantei sa dispuna timbrarea daca exista o alta reglementare.
Problema este ca intreband 3 avocati am primit 3 raspunsuri diferite. Ordinul de mai sus mai este valabil?
Dupa cum ziceam, veti astepta regularizarea. E o idee si asta, insa v-ar trebui argumentare buna. Eu una, ca avocat, as merge pe neplata; totusi, pe parte as sfatui-o sa achite la valoare, ar fi mai sigur. Banii nu-i pierdeti.
Ordinul a fost dat pentru aplicarea legii anterioare. Parerea mea e ca argumentati prin asemanare, insa consider ca ar fi trebuit mentionat expres in ordonanta noua/normele ei. E discutabil.
Ordinul nu a fost abrogat expres, totusi legea la care face referire nu mai este in vigoare. Astfel, unele articole sunt abrogate implicit,. altele nu sau, in alte interpretari, e abrogat tacit pe cale de consecinta intreg ordiinul.
Din pacate, OUG80 ne spune ca ministerele POT elabora norme metodologice de aplicare si nu ca o vor face obligatoriu. In consecinta, asta duce la o aplicare neunitara a legii. De aceea as face apelul cu o argumentare juridica buna, indiferent de modalitatea aleasa pentru timbraj.