avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune de divort intentata unei persoane bolnava ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune de divort intentata unei persoane bolnava psihic

Buna ziua,
Va deranjez cu o mica problema deoarece am nevoie de cateva lamuriri.

Pentru inceput sa va prezint situatia:
Cumnata mea a intentat actiune de divort fratelui meu, acesta fiind bolnav de neurosifilis, o boala cu tendinte catre schizofrenie (are momente rare in care fara motiv se enerveaza si tipa, injura, etc).

Boala i-a fost descoperita acum 3 ani dar el a inceput sa aiba simptome cu aproximativ 7-8 luni inainte de a fi diagnosticat. Initial medicii au crezut ca este o boala genetica rara si abia dupa cateva luni de analize si teste au ajuns la diagnosticul real.
Pana sa fie diagnosticat cu neurosifilis (o boala care evolueaza dintr-un sifilis netratat si care afecteaza creierul) sotia lui a avut grija de el, dar odata ce a aflat de ce sufera, aceasta nu a mai vrut sa locuiasca impreuna (acestia locuiau cu copilul in casa parintilor ei), mai ales ca boala a evoluat si ca fratele meu nu mai tinea minte ce face, facea greseli la serviciu, etc.
Nu contest ca este 100% vina lui ca nu a vorbit cu nimeni despre ce a patit si ca altfelt s-ar fi putut descoperi si trata la timp sifilisul, dar acest subiect nu isi are locul aici.

De cand a fost diagnosticat cu neurosifilis, fratele meu locuieste cu parintii mei, acestia avand grija de el deoarece are momente in care are nevoie de o persoana care sa ii spuna ce pastile sa ia si cand, dar si sa il supravegheze.

Dupa ce fratele meu s-a mutat la ai mei, sotia lui venea la 2 saptamani cu copilul in vizita, dar aceste vizite au inceput sa se rareasca, in acest moment avand loc la aproximativ 3 luni, cu toate ca eu merg la maxim doua saptamani acolo cu copilul meu si ii propun si ei sa mearga cu mine.

Ieri mama mea a primit acasa un plic prin care fratele meu este anuntat ca a fost intentata actiunea de divort. Am sunat-o pe cumnata si mi-a motivat ca vrea sa faca acest lucru ca sa nu mai fie legata si sa poata beneficia de bursa acordata copilului la scoala (bani care intr-adevar o vor ajuta sa isi creasca copilul), dar ca ea va ramane mereu nora parintilor mei, ca va pastra numele fratelui meu si ca va merge in continuare in vizita la ei.

Mai sunt multe detalii dar cred ca prea multe cuvinte ar plictisi si ar indeparta cititorii. Eu am cateva intrebari la care caut raspuns:

1. Cumnata mea mi-a zis ca ar fi bine ca el sa nu se prezinte deoarece dupa 3 infatisari se pronunta divortul (cu el este destul de greu sa se discute mai ales daca i se pare ceva suspect). Este bine intr-adevar sa nu se prezinte sau urmareste altceva?
2. In plicul sosit acasa se solicita si pensie alimentara (25% din veniturile lui, apropo el este pensionat pe caz de boala) dar cumnata mi-a zis ca nu are nevoie de bani pentru ca nu vrea sa ii ia nimic din cei pana in 400 de lei (si tind sa o cred ca nici pana acum nu a vrut nici un ban de la parintii mei cu toate ca acestia i-au dat atunci cand au avut pt. copil). Exista vre-o reglementare in acest sens avand in vedere boala de care sufera?
3. Exista vreo obligatie din partea cumnatei mele fata de fratele meu?

Mie mi s-a parut putin suspect ca a intentat divort fara sa ii anunte, acesta fiind motivul pentru care doresc raspunsuri la intrebarile de mai sus, si chiar alte lamuriri daca aveti.
Daca le spunea alor mei despre ce vrea sa faca si discuta avea loc inainte de a intenta actiunea de divort, cu siguranta acestia ii intelegeau motivele si ar fi sprijinit-o, dar acum nu stiu ce sa faca si cum sa reactioneze.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
O seara placuta.



Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
bygserv, utilizator
Cel mai recent răspuns: bygserv , utilizator 18:32, 19 Noiembrie 2014
Probabil ca ai dreptate, o fi in faza avansata boala, cine stie... Cred ca oricine ar trebui sa se prezinte oricand sa-si apere drepturile, fie ca are ce apara sau nu, macar sa diminueze pierderile. Parerea mea.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Revin cu detalii suplimentare.
Motivele invocate de sotia lui:
- culpa comuna. Spune ca datorita bolii lui, relatiile familiale s-au degradat si nu mai pot fi refacute, ceea ce este adevarat.
- mama sa aiba autoritatea parinteasca. Aici cererea este normala pt ca tatal nu poate avea grija de copil avand in vedere starea avansata a bolii. El nu poate avea grija de el insusi mai ales in unele momente.
- stabilirea domiciliului copilului la adresa mamei.
- plata pensiei alimentare pt copil in valoare de 1/4 din venituri.
- pastrarea numelui dobandit in urma casatoriei de catre aceasta.

In cererea de desfacere a casatoriei nu a ascuns faptul ca este bolnav si nici diagnosticul pus de catre medici, iar in fata notarului pe cale amiabila nu cred ca s-ar fi putut discuta cu el avand in vedere starea avansata a bolii.

Avand in vedere cererile acesteia, atat eu cat si familia mea nu consideram ca doreste ceva iesit din comun si nu cred ca este genul de persoana care sa zica una dar sa urmareasca altceva. Cu toate aceste dorim cateva sfaturi.

1. Parintii mei se intreaba de ce doreste pastrarea numeul dobandit in urma casatoriei, datorita sentimentelor de dinaintea nefericitei intamplari sau exista posibilitatea sa poata profita in timp de anumite lucruri? Nu o acuza nimeni de nimic dar ei se intreaba daca nu cumva dupa decesul lor poate cere o anumita parte din ceea ce au. Ei cunosc faptul ca nepotul are partea lui din ceea ce detin.

2. Parintii mei se intreaba daca este bine sa ceara stabilirea unui program de vizita prin care el sa isi poata vedea copilul in mod regulat, vizitele rarindu-se din ce in ce mai mult de-a lungul timpului (de la 2-3 saptamani la aproximativ 3 luni in prezent). Mentionez ca el mereu intreaba cand vine copilul la el ca sa il vada, cu toate ca nu interactioneaza foarte bine cu el. Lui ii face bine sa isi vada copilul, il motiveaza, dar este adevarat ca pe copil il poate afecta vazand starea in care este (vorbeste si se joaca putin cu copilul - acesta avand 6 ani si ceva).
In privinta numelui, e mai comod sa il pastreze deat sa isi schimbe toate actele, s-a si obisnuit cu el, va avea numel comun cu al fiului si in unele situatii e important, te scuterste de multe ori sa umbli cu hotararea dupa tine ca sa dovedesti de ce te cheama altfel mai nou.
Nu are dreptul la mostenire dupa parintii dvs si nici dupa fostul sot, asa ca in privinta asta, stati linistiti.
Si bunicii pot cere program de vizita, sunt de parere sa cereti mai tarziu, daca vedeti ca nu mai vine copilul la bunici sau la tata.
Daca vizita la tata ii dauneaza copilului, mama poate obtine ca vizita sa fie suspendata o perioada de timp pana starea tatalui va fi ameliorata.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Ne-au lamurit in ceea ce vroiam sa stim. In nici un caz nu cred ca va fi un divort in urma caruia sa existe neintelegeri intre familia si cumnata mea, dar erau lucruri cu care nu eram familiarizati.
O seara placuta tuturor cititorilor.
Exista o singura problema, a discernamantului; daca nu putea sta in fata notarului, nici in instanta nu e ok sa divorteze asa.

Alte discuții în legătură

Divort cu 1 copil minor inger_parasit2013 inger_parasit2013 O familie = 20 ani casnicie + o fata de 15 ani Mama in stare de recuperare psihologica intrenata intr-un spital neurologic, suferinda de o boala doar in stare ... (vezi toată discuția)
Interdictie domiciliu (frate) Pătru Iuliana Pătru Iuliana Bună ziua, Am nevoie de ajutorul dvs., anul trecut tatăl meu în vârstă de 86 ani a decedat, lăsându-ne mie și soțului meu casa bătrânească ... (vezi toată discuția)
Divort: partaj si custodie ? mariadumitrescu mariadumitrescu Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs! Problema mea este de fapt a fratelui meu: este casatorit de ceva ani in urma casatoriei avand si un copil ... (vezi toată discuția)