avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la vizita minor

Bună seara, Va rog dacă ma puteți ajuta în următoarea situație: sunt divorțat, și am ajuns inițial la o înțelegere cu mama copilului meu. I.am lăsat tot ce am făcut împreună cu condiția sa nu.mi ceara pensie și sa ma lase sa.mi vad copilul când pot, eu lucrând în străinătate, măcar sa mi.l dea la telefon sau sa.l vad online și apoi când vin în tara sa pot petrece timp cu el fără probleme. I.am lăsat pe numele ei mașina și o suma de bani, iar apartament pe numele copilului, ea fiindu.i tutore. Acum, după ce a obținut toate astea, refuza sa ma lase sa vb cu copilul (minor de 5 ani) și în plus mi.a spus ca urmează sa.mi deschidă proces pentru pensie. As dori sa știu ce șanse are ea. Iar eu ce șanse as avea, dacă as deschide proces pt custodia minorului, în cazul în care eu am acum imobil proprietate personala și loc de munca stabil, iar ea nimic din toate astea, ba chiar în ultimii 6 ani nu a lucrat deloc.
Aștept răspunsul dumneavoastră,
Va mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
dariaconstantin, utilizator
intelegerea pe care ati facut-o este in forma scrisa sau a fost doar o intelegere formala/

Daca a fost o intelegere scrisa puteti arata in instanta care au fost conditiile.
mama copilului poate sa va faca actiune prin care sa solicite pensia alimentara.
dvs trebuia sa va consultati cu un avocat inainte sa-i cedati toate bunurile in speranta ca va ramane in picioare intelegerea dintre dvs si ea. mama copilului, oricum nu avea voie sa renunte la pensie, indiferent de cum va intelegeati dvs, deoarece pensia alimentara este un drept al copilului.

referitor la actiunea de incredintare, exista numai custodie comuna si stabilirea domiciliului la ea sau la dvs, la minor de 5 ani, sansele de castig pot fi egale.
oricum trebuie sa solicitati instantei o hotarare care sa omologheze un program de vizita pt dvs care daca nu este respectat, puteti lua masuri drastice: executarea hotararii cu executor, cerut daune morale, facut plangere penala pt nerespectarea unei hotarari...etc
Înțelegerea noastră a fost doar verbală, am crezut ca suntem de-acord... Nu cu martori sau altceva, oricum tot ce am realizat împreună i.a rămas ei și copilului.
Ea nu știe unde lucrez și am înțeles ca ii va fi mai greu sa demonstreze....adică voi fi nevoit sa.i dau un minim de pensie. Eu as putea sa obțin în instanta dreptul de a lua copilul cu mine în afara tarii? O perioada de n^ zile pe an? Sau sa.l vad fără ca ea sa stea cu mine tot timpul vizitei? Pana acum câteva luni, am făcut parte din viata lui, am vorbit periodic, este atașat de mine și chiar dacă făcusem acel acord cu ea, eu tot o mai ajutam financiar (am toate chitanțele păstrate) și chiar ii cumpărăm băiatului haine, jucării, tab etc. Tot ce avea nevoie. Cat poate dura un astfel de proces și ce sanse am sa.mi vad copilul pana sa se termine procesul?
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Pai daca ati avut o intelegere verbala inseamna ca puteti incepe partajul.
Pensia alimentara este dreptul copilului si nu poate renunta la ea.
Custodia nu prea o puteti obtine. Puteti obtine autoritate comuna. Iar domiciliul copilului probabil va ramane la mama pentru ca domiciliul la dvs inseamna schimbarea tarii si e, probabil, o schimbare prea mare pentru copil.
Puteti obtine program de relatii personale, chiar si luarea copilului in afara tarii.
Ar fi bine sa consultati un avocat cu experienta in acest sens.
Partaj puteti face pe ce v-a mai ramas- masina ca ex.
Cereti un program de vizita care sa prevada si sa il luati la domiciliul dvs pe perioada vacantei.
Puteti cere un program de vizita si pe calea ordonantei presedintiale, provizoriu pana la obtinerea unei hotarari pe calea dreptului comun.

Alte discuții în legătură

Schimbare avocat dariaconstantin dariaconstantin Bună ziua, sper ca cineva sa.mi dea o soluție la următoarea situatie: Am început procesul de divorț, eu sunt plecat în străinătate și am angajat un ... (vezi toată discuția)
Buna! iesirea din tara a copilului minor vasil vasil in legatura cu scoaterea copilului minor din tara.Am avut o relatie de concubinaj din care avem un copil minor,care e pe numele meu si la care prin sentinta ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului in concubinaj Radu190 Radu190 Salut,numele meu e Radu si am o intrebare dacă poate raspunde cineva . Va explic cum pot aceasta problema. Am trăit intr.o relatie de concubinaj din care ... (vezi toată discuția)