Fapt:Urmeaza foarte curand sa am procesul de divort.Avem doi copii,unul minor celalalt major si care urmeaza o facultete.Detinem un apartament obtinut in urma procesului de v/c de la socrii mei.Mentionez ca urmeaza un proces "amiabil" in urma caruia eu o sa primesc custodia copilului minor.Sotia nu doreste vanzarea apartamentului si a promis (nimic semnat legal) sa ma despagubeasca printr-o sulta .Mentionez ca as fi putut sa cer desfacerea casatoriei din culpa exclusiva (am dovezile necesare ) dar am inteles ca dureaza foarte mult si costa multi bani.Momentan nu vrea sa contribuie decat in masura foarte mica la intretinerea fetei mari la facultete (invata in alta localitate) motivand ca nu o mai intereseaza acest copil .Pentru ca dupa divort o sa am cheltuieli mult mai mari cu intretinerea casei si a copiilor decat pensia alimentara obligatorie , pot cere instituirea uzufructului asupra apartamentului pana la terminarea studiilor fetei mai mici? Va multumesc!
Fata cea mare poate cere ( in instanta daca nu contribuiti de bunavoie) pensie de intretinere la la mama sau de la ambii parinti.
Pana la partaj, stati in casa. Daca ajungeti la partaj, doar cu acordul sotiei ( actuale) veti ramane in casa eventual in contul sultei. Sa va dea si sulta si sa stati in casa, nu merge.
Va multumesc!
Intre timp lucrurile au evoluat.In urma procesului s-a stabilit custodia comuna pentru copilul minor si domiciliul stabil la mine .Sotia plateste pensia de intretinere pentru copilul minor , iar deocamdata benevol pentru intretinere copilului major la facultate .Intrebare: Cheltuielile legate de datorii comune (rate) si de intretinerea apartamentului si a masinii (propietati comune pana la finalizarea partajului) cum trebuiesc transate in mod legal si fara echivoc ?( Mentionez ca sotia inca are domiciliul stabil in locuinta comuna )
Ea sustine ca in pensia de intretinere pe care o da copiilior intra si cheltuielile de intretinere a bunurilor comune.
Cheltuielile de intretinere le plateste cel ce foloseste bunul. Cheltuielile de reparatie le suportati amandoi.
Pensia reprezinta contributia mamei la intretinerea copiilor adica ce mananca, imbraca, apa consumata, ab la telefoane...
Nu e cazul sa intrati in panica, ca idee sunt pe forum persoane care se descurca cu copii minori fara sa primeasca pensie vreun leu.
Buna ziua ! Daca am platit deja un avocat pentru procesul de divort , trebuie sa mai platesc in plus si pentru introducerea apelului in legatura cu cererile auxiliare ?
Situatie divort
eu1983
Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu cateva detalii intr-o situatie de divort :
- Cat este maximul in procente pentru pensia alimentara si daca valoarea ... (vezi toată discuția)