Am nascut prematur pe 26.12.2008(DPN 25.01.2009). Am intrat in concediu de maternitate pe 18.12.2008. Pe 15.12.2008 mi s-au virat si salariul si cel de-al 13-lea salariu(cu toate contributiile si impozitul platite,bineinteles!). Cand am depus dosarul mi-au spus ca 12 luni anterioare nasterii copilului inseamna din luna noiembrie inapoi 12 luni. Adica includea luna dec 2007. De fapt, nici asa nu e, se calculeaza doar 11 luni anterioare iar luna 11 adica noiembrie 2008 se dubleaza. Adica nu pot calcula fractie de luna. Asta ma dezavantajeaza enorm fiind vorba de o diferenta de venit intre luna noiembrie si decembrie de exact 2.000 lei. Exista vreo ordonanta sau ceva legal pentru aceasta metoda de calcul?
Cum ar fi corect sa se calculeze? Pot contesta aceasta metoda de calcul in cazul in care nu este ceva prevazut expres in vreo lege sau ordonanta de urgenta? Multumesc!
Hotărâre nr. 1682/2008 din 10/12/2008 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 872 din 23/12/2008 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2006:
Art. 19^1. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, obţinute în condiţiile art. 5, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (1), se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.
Multumesc mult!
Deci n-am nicio sansa daca bebe m-a luat prin surprindere.
Dupa parerea mea, legea ar fi trebuit sa sune ceva de genul: ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, incepand cu ultima luna pentru care s-au incasat venituri din salarii pentru care s-au platit contributii si impozit.
Nu-i mai corect asa?