avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere studenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere studenta

As dori o solutie la urmatoarea problema. Am o fata in varsta de 19 ani care este studenta si deoarece este in custodia mea inca de la varsta de doi ani , ar fi trebuit sa primesc de la tatal ei lunar o pensie de intretinere. Acest lucru s-a intamplat ocazional in functie de disponibilitatile tatalui.
Intre timp tatal fetei mele , a primit mostenire prin moartea mamei sale o garsoniera. Cu toate ca acum are posibilitatea sa se achite de obligatiile care-I revin refuza sa fac acest lucru dorind sa se ocupe doar de bunastarea lui.
Mentionez ca fostul meu sot nu este insurat si nu mai are alte obligatii.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:20, 19 Noiembrie 2014
Pensia de intretinere este datorata cat timp este mentinuta starea de nevoie, pana cand fiica dumneavoastra implineste varsta de 26 de ani.

Calitate procesuala activa are numai fiica dumneavoastra .( aceasta sesizeaza instanta de judecata ).





Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti, ori de la data pronuntarii hotararii judecatoresti.


Poprirea asupra veniturilor salariale nu este instutita de catre instanta de judecata, din oficiu , ci poate fi instituita la cererea creditorului, prin executor judecatoresc.


Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, pentru desavarsirea pregatirii profesionale.


Daca nu este mentinuta starea de nevoie, generala de lipsa veniturilor salariale pe parcursul continuarii studiilor, obligatia legala de intretinere este sistata.



Succes.

In cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca prin care tatal este obligat la plata pensiei de intretinere, iar acesta nu indeplineste aceasta obligatie timp de 3 luni consecutiv, fiica fiind majora poate sa depuna o plangere penala impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
In cazul in care hotararea stabileste acordarea pensiei de intretinere doar pana la implinirea varstei de 18 ani, fiica dvs. trebuie sa formuleze o noua cerere in instanta pentru acordarea pensiei de intretinere pe toata durata studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Executare pentru ultimii trei ani, mai putin de la 18 la 19 ani daca nu exista o hotarare noua, in functie si de ce zice hotararea veche...
In rest, fata dv. sa faca actiune, asa cum i-au sugerat colegii. Tatal nu are venituri legal?
Este somer, in plus am spus ca are posibilitati sa obtina venituri din inchirierea garsonierei sau al vanzarii acesteia. Ce se poate face in acest caz pentru a putea beneficia de cota parte din vanzare avand in vedere ca intentioneaza acest lucru?
Fiica dvs nu poate obtine cota parte din vanzarea garsonierei pentru ca e bunul lui. Puteti obtine doar plata datoriei restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară dupa 18 ani AlexiaBianca AlexiaBianca Bună ziua! Solicit dreptul la pensie alimentară peste 18 ani cu mențiunea că se continuă studiile (clasa a 12-a și facultate).Doresc să aflu cum aș ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major camycamelya camycamelya Buna ziua! In urma divortului dintr-e mine si sotul meu, in urma hotararii de divort sa stabilit ca ambii mei copii sa ramana in grija tatalui. Am o fata si un ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)