avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,
Va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns la urmatoarea situatie:
- in martie 2012 mama mea a decedat ; familia ramasa este compusa din 2 copii si tata
- bunurile ramase dupa deces sunt urmatoarele :
* apartament cu 4 camere - pe numele tatalui si al mamei;
* masina achizitionata in 2008 in leasing si achitata in 2011 - pe numele tatalui;
* loc de veci - pe numele mamei;
* spatiu comercial - 110 mp - initial a fost cumparat in 1996 pe firma unde actionari erau ambii parinti, apoi in 2001 cand s-a inchis firma a fost trecut pe numele tatalui meu; din 2001 si pana in prezent spatiul comercial este inchiriat, declarat la fisc, totul in regula;
* conturi bancare - depozite - la 2 banci pe numele tatalui

In 2013 , august am deschis procedura de succesiune si atat. doar am deschis-o. Ne-am inregistrat. Din acel moment tata a hotarat sa facem succesiunea dupa decesul lui.

Intrebare : daca s-ar dori, totusi, continuarea procedurii de succesiune, ce bunuri din cele enumarate mai sus , sunt supuse succesiunii ?

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: nykol2575 , utilizator 23:27, 23 Noiembrie 2014
Supuse succesiunii sunt cam toate (mai putin firma si probabil si conturile), numai ca nu cred ca asta v-ar interesa (ci cred ca imparteala in sine), sau poate ma insel. Daca veti continua succesiunea, s-ar stabili cotele fiecaruia.
Impartirea succesiunii

Conform dispozitiilor legale, niciun mostenitor nu este obligat sa ramana in indiviziune, oricand existand posibilitatea de a cere impartirea mostenirii, fie ca este vorba de bunuri mobile sau de bunuri imobile.
Daca unul dintre cei ce vin la mostenire nu se intelege cu restul succesorilor cu privire la impartirea succesiunii, atunci poate interveni instanta pentru a clarifica situatia. De regula, potrivit Codului civil, inegalitatea partilor date in natura se compenseaza prin bani.

Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
toate bunurile sunt supuse succesiunii (firma nu are cum, că nu mai există).

oricare din moștenitori poate continua procesul. dacă unul (tatăl) se opune atunci ajungeți în instanță...
Toate bunurile sunt si fac parte din masa succesorala, inclusiv spatiul comercial si sumele din depozitele bancare.
Dar, intre timp, tata poate vinde ceea ce este doar pe numele lui ? de ex spatiu comercial ?
Pt ca la notara cand am fost am semnat doar o hartie ca suntem de acord cu deschiderea de succesiune . Nu scria nicaieri vreo insiruire de bunuri.Cand am vrut sa continuam tata ne-a spus ca e doar casa, masina si locul de veci de dezbatut la succesiune. Nu am comentat nimic. In schimb am observat ca a inceput sa bata in retragere. Gaseste tot felul de motive sa amane aceasta succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura administrare conturi DanielIosuf DanielIosuf Buna ziua, In urma succesiunii cauzate de decesul mamei, (eu si tatal meu fiind unici mostenitori), mostenesc de drept in afara de imobile si niste sume de ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire tudosevictorel tudosevictorel Buna seara. As dori niste raspunsuri la urmatoarea situatie: Parintii mei care sant decedati au cumparat sau au primit (nu stiu exact) un loc de veci .Dupa ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla cati bani avea decedatul in cont la momentul decesului si la ce banci? alexandrapopescu1989 alexandrapopescu1989 Intrucat sunt fiul decedatului din prima casatorie relatiile noastre in ultimii ani nu au fost foarte stranse. In acest context nu stiu ce sume de bani au fost ... (vezi toată discuția)