Eu daca as fi in locul patronului Dvs, as lua masurile enuntate cu mai multa atentie. M-as gandi in primul rand si la efectele negative ulterioare ale actiunilor mele necugetate (cum ar fi chemarea in judecata si desfacerea contractului de munca pe motiv de furt), atata timp cat prin incurajarea Dvs la savarsirea unor acte ilegale (cumpararea de combustibil mai ieftin de la hoti) s-ar putea sa am si eu ca patron mult de suferit, daca acest lucru s-ar afla chiar in timpul procesului la judecatorie. In al doilea rand sumele de bani pe care vi le au incredintat trebuiau sa fie scoase din caserie in baza unui referat de necesitate si cu dispozitie de plata, in baza datelor Dvs din cartea de identitate si semnatura. Acest act oficial presupune si o obligativitate prevazuta de legistlatia de specialitate privind decontarea sumelor ridicate in 48 de ore, iar daca existau diferente la achizitii si sumele initiale ridicate, aceste diferente trebuiau restituite la caserie contra chitanta si nicidecum patronului personal.
Atata timp cat Dvs ati primit acesti bani pentru aprovizionarea unor bunuri se poate considera ca ati fost inputernicit sa gestionati aceste sume. Ori in conditiile in care dintr-un motiv sau altul nu ati decontat banii, din cauza carora v-ati certat si va veti despartii, in teoria economico-financiara si in practica gestionarii valorilor firmei se impune lichidarea, care in mod normal se incheie cu intocmirea si semnarea Notei de lichidare. In acest formular exista mai multe rubrici printre care una se refera la datoriile existente ale angajatului fata de firma. Pornind de la aceasta logica eu as dispune un fel de inventar al situatiei Dvs, dupa care as stabili "lipsa in gestiune" si nicidecum furt, delapidare sau abuz de incredere. Apoi as vedea ce se poate face conform prevederilor Codului Munci si as actiona in consecinta.
Daca nu puteti rezolva problema pe cale amiabila si vreti neaparat sa va despartiti, atunci eu v-as recomanda sa depuneti o cerere in care sa solicitati desfacerea contractului individual de munca cu acordul partilor. Daca patronul nu va fi de acord cu aceasta varianta atunci aveti dreptul sa depuneti Demisia scrisa, inregistrata la firma si sa lucrati inca 15 zile, dupa care firma are obligatia legala sa va desfaca CIM si sa va inmaneze Decizia. Pentru stingerea datoriei Dvs puteti sa faceti un angajament scris dar numai de buna voie si nesilit de nimeni, si platiti datoriile in conformitate, pentru ca nimeni nu va poate inputa nici un leu fara o cercetare prealabila a situatiei. Orice alt demers pentru indepartarea Dvs initiat de catre patronul firmei, se poate face numai in baza dosarului de cercetare finalizat, care in caz ca nu stingeti intre timp datoria poate sa constituie baza legala pentru a intenta un proces care va stinge conflictul ivit intre parti printr-o hotarare judacatoreasca definitiva si irevocabila.